816
Πάνω από 60.000 τόνοι κριθαριού για βυνοποίηση παράχθηκαν εφέτος | Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελληνικό κριθάρι, ήρθε η ώρα της σποράς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Δεκεμβρίου 2018, 14:40
Πάνω από 60.000 τόνοι κριθαριού για βυνοποίηση παράχθηκαν εφέτος
|Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ελληνικό κριθάρι, ήρθε η ώρα της σποράς

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Δεκεμβρίου 2018, 14:40

Η ώρα της σποράς έφτασε. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του πρωτοποριακού προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που ξεκίνησε το 2008, 2.500 έλληνες γεωργοί σε 19 νομούς της χώρας, από τη Ροδόπη μέχρι τη Βοιωτία, σπέρνουν αυτές τις ημέρες στα χωράφια τους το κριθάρι που προορίζεται για βυνοποίηση στα βυνοποιεία της εταιρείας, καλύπτοντας και φέτος πλήρως τις παραγωγικές της ανάγκες.

Γνωστό από την αρχαιότητα, το κριθάρι είναι ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο στη Μέση Ανατολή και για χιλιάδες χρόνια ήταν μία από κύριες τροφές του. Στη χώρα μας είναι το τρίτο σε καλλιέργεια δημητριακό μετά το σκληρό και το μαλακό σιτάρι, η παραγωγή του όμως ήταν υποβαθμισμένη γιατί ήταν μεν πιο εύκολη από αυτή άλλων δημητριακών -ακόμα και σε χωράφια άγονα- αλλά το κριθάρι γινόταν πολύ πιο δύσκολα ψωμί, το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες κυρίως για ζωοτροφή.

Με το καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, το οποίο  συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια ζωής, έχοντας ήδη αποδώσει σημαντικούς -μετρήσιμους- καρπούς για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε να αναπτύξει στην Ελλάδα την καλλιέργεια κριθαριού για βυνοποίηση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπίρας «επιτυγχάνοντας τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης ελληνικής διαδρομής για τα προϊόντα της, ξεκινώντας από την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών της σε ελληνικό  κριθάρι ως πρώτη ύλη για τις 16 μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Δανιηλίδης.

2.500  έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Πρόκειται για το πρώτο, μεγαλύτερο αλλά και το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού στη χώρα μας, καθώς συνδυάζει την επιστημονική κατάρτιση, την τεχνική υποστήριξη αλλά και τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας, επιτυγχάνοντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα αλλά και σημαντική αύξηση της στρεμματικής απόδοσης των συνεργαζόμενων παραγωγών.

Οταν μιλούν οι αριθμοί

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών από την έναρξη του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Προγράμματος:

 • Παράγει όλα τα προϊόντα της από 100% ελληνικό κριθάρι
 • 2.500  έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού
 • Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα ελληνικής γης, ίση, δηλαδή, με το νησί της Σαμοθράκης
 • Από το 2008 μέχρι σήμερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προμηθευτεί συνολικά πάνω από 390.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, από τους οποίους οι 65.000 τόνοι παράχθηκαν το 2018
 • Η προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ
 • Εχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας, κυρίως στον αγροτικό τομέα.
 • Γίνεται συνεργασία με 27 συγκεντρωτές.
 • Λειτουργούν 5 πειραματικοί αγροί, όπου γίνονται δοκιμές ποικιλιών κριθαριού που είναι αποδοτικότερες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας
 • Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή.
Στο βυνοποιείο το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη, απαραίτητη στη ζυθοποίηση

Παράλληλα, πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν:

 • Σταθερό ετήσιο εισόδημα.
 • Εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους.
 • Εξασφαλισμένη τιμή αγοράς, που γίνεται γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων.
 • Αμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού.
 • Πίστωση για την αγορά των σπόρων.

«Στη συνεργασία αυτή αισθανόμαστε όλοι πολύ ασφαλείς. Δεν υπάρχει στάδιο που οι παραγωγοί μπορεί να βρεθούν σε διλήμματα για το τι πρέπει να κάνουν με τις καλλιέργειές τους, γιατί οι γεωπόνοι της εταιρείας βρίσκονται πάντα δίπλα μας» δήλωσε ο Πάνος Σταυρακάρας, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία ως συγκεντρωτής στην περιοχή της Ξάνθης. «Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας μας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχουμε πρόσβαση σε νέες, αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού, οι οποίες προσφέρουν αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αποτελούμε μέλη αυτού του προγράμματος».

Οντως, χάρη στη λειτουργία των πειραματικών αγρών, που πραγματοποιείται συστηματικά από το 2011 σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του ειδικού προγράμματος σποροπαραγωγής, οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε νέες αποδοτικότερες ποικιλίες κριθαριού. Οι ποικιλίες αυτές θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ευρώπη όχι μόνο για τις αποδόσεις τους, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, που καλύπτουν τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που θέτει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την παραγωγή των προϊόντων της.

Η Amstel, όπως όλες οι μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό κριθάρι

Επιλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια που διαμορφώνονται ειδικά για τις ανάγκες τους σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Και η θεματολογία τους αφορά τις βέλτιστες πρακτικές της καλλιέργειας κριθαριού (κατεργασία εδάφους, λίπανση, αντιμετώπιση ζιζανίων και ασθενειών, γεωργία ακριβείας) στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, Heineken LIGHT, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, Buckler, αποκλειστικά από ελληνικό κριθάρι.