241
Η αιώνια μάχη του Πάσχα για το πιο γερό αβγό! | Intime

ΑΠΘ: Πώς να επιλέξετε το αβγό που θα βγει νικητής στο τσούγκρισμα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 16:31
Η αιώνια μάχη του Πάσχα για το πιο γερό αβγό!
|Intime

ΑΠΘ: Πώς να επιλέξετε το αβγό που θα βγει νικητής στο τσούγκρισμα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2022, 16:31

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έχει δύο πρωταγωνιστές στο οικογενειακό τραπέζι μετά την Ανάσταση: τη μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αβγών.

Και ενώ όλοι ψάχνουν με το… μάτι ποιο αβγό ενδέχεται να είναι το πιο σκληρό, που θα σπάσει τα υπόλοιπα, υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «ποιο αβγό να διαλέξω».

Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκανε τις πράξεις και κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα, για το ποια αβγά είναι αυτά που κερδίζουν στο τσούγκρισμα.

Οταν παίζουμε… επίθεση
  • Επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους αβγό. Τα μεγάλα αβγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία.
  • Προσέχουμε το αβγό να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπυλωτή, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.
  • Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα το τσουγκρίσουμε. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει.
Οταν παίζουμε άμυνα
  • Στην περίπτωση που χτυπούν το δικό μας αβγό, το τυλίγουμε απαλά με χέρι μας, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στο εσωτερικό του, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω.
  • Οταν δεχόμαστε την κρούση, δεν θα πρέπει να στηρίζουμε κάπου το χέρι μας (π.χ. σε κάποιο τραπέζι), αλλά να βρίσκεται στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα, κατεβάζουμε λίγο προς τα κάτω το χέρι, σαν να ακολουθούμε την κίνηση αυτού που χτυπάει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News