354
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μιλά στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου | EPA/PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Υποχώρηση της Τερέζα Μέι – Δέχεται να ψηφίσει η Βουλή για παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 15:33
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μιλά στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου
|EPA/PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Υποχώρηση της Τερέζα Μέι – Δέχεται να ψηφίσει η Βουλή για παράταση στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2019, 15:33

Ενα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην παράταση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έκανε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Μπροστά στην πίεση υπουργών που απειλούσαν με παραίτηση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποχώρησε και πλέον υπόσχεται να ψηφίσει η Βουλή τον αποκλεισμό του άτακτου Brexit (χωρίς συμφωνία) και την μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου. Αυτό σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει τη συμφωνία στις 12 Μαρτίου.

Οπως είπε, «η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο αν υπάρχει ρητή αποδοχή από τη Βουλή για αυτό το ενδεχόμενο».

Σε δήλωση που έκανε την Τρίτη ενώπιον των βουλευτών, τόνισε ότι αν απορριφθεί η συμφωνία, θα επιτρέψει να γίνει την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 13 Μαρτίου, ψηφοφορία για το αν η Βουλή θέλει έξοδο χωρίς συμφωνία.

Αν και σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δείξει ότι δεν θέλει άτακτη έξοδο, στις 14 Μαρτίου η Βουλή θα ψηφίσει επί της σύντομης παράτασης της ημερομηνίας εξόδου.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ μία μικρή αναβολή, κίνηση που χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των «27», η οποία είναι αρκετά πιθανό να δοθεί. Η παράταση θα είναι μία και μοναδική, είπε η Μέι.

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει την υπόσχεση για διαδοχικές ψηφοφορίες.

Αλλά πάντως η θέση της ίδιας είναι ότι δεν επιθυμεί την παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης (σύμφωνα με το Αρθρο 50), «γιατί αυτό δεν θα κάνει τη συμφωνία πιο εύκολη». Εξήγησε ότι η παράταση πέρα από το τέλος Ιουνίου θα σήμανε ότι και η Βρετανία πρέπει να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές. «Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στους εκλογείς;» ρώτησε.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η κίνηση τριών υπουργών (ενώ και άλλοι λέγεται ότι συντάσσονται μαζί τους) οι οποίοι καλούσαν την πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. Έδειξαν δε καθαρά ότι και οι ίδιοι θα τάσσονταν υπέρ της αναβολής της ημερομηνίας εξόδου.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Μέι ενδέχεται να ζητήσει παράταση μερικών μηνών. Παράλληλα και οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο, ως και το 2021, για να διευθετηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Όλα αυτά ενώ απομένουν λίγο πάνω από 30 ημέρες για την προκαθορισμένη ημερομηνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...