211
Το Φεγγάρι της Φράουλας θα κάνει την εμφάνιση του στον νυχτερινό ουρανό | sooc.photos

Υπερπανσέληνος το βράδυ της Πέμπτης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 15:32
Το Φεγγάρι της Φράουλας θα κάνει την εμφάνιση του στον νυχτερινό ουρανό
|sooc.photos

Υπερπανσέληνος το βράδυ της Πέμπτης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 15:32

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον ουρανό θα απολαύσουμε μια ακόμη υπερπανσέληνο, την τρίτη κατά σειρά και τελευταία για το 2021. Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου. Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Όπως και όλες οι υπερπανσέληνοι αλλά και γενικότερα οι διάφορες φάσεις και φαινόμενα της Σελήνης έχουν ονόματα που προέρχονται από τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ινδιάνων. Η υπερπανσέληνος της Πέμπτης ονομάστηκε από τους αμερικανούς ιθαγενείς «Φεγγάρι της Φράουλας» επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Πρόκειται για ένα όρο που διατύπωσε ο αμερικανός αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News