657
Κούπα με φωτογραφία του γάλλου προέδρου στο πωλητήριο του Ελιζέ | Boutique.elysee.fr

Χρυσές δουλειές για την μπουτίκ του Ελιζέ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 18:40
Κούπα με φωτογραφία του γάλλου προέδρου στο πωλητήριο του Ελιζέ
|Boutique.elysee.fr

Χρυσές δουλειές για την μπουτίκ του Ελιζέ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 18:40

Μπορεί η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, μόλις ενάμισι χρόνο αφότου ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας, να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αλλά αποτελεί γεγονός πως η μπουτίκ του προεδρικού μεγάρου κάνει χρυσές δουλειές. Γιατί μέσα σε λίγες ημέρες, μέσω της ιστοσελίδας της πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ύψους άνω των 350.000 ευρώ.

Φυσικά τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήξουν στις τσέπες του γάλλου ηγέτη αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας των προέδρων της Γαλλίας. Γιατί στο παλάτι που από το 1722 στέκει όρθιο στο νούμερο 55 της Rue du Faubourg Saint-Honoré πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, αρχίζοντας από την τεράστια Salle de Fetes όπου παρατίθενται όλα τα επίσημα δείπνα προς τιμήν των όποιων υψηλών προσκεκλημένων.

Ο Μακρόν υποδέχεται τους επισκέπτες μπροστά στα αναμνηστικά που διατίθενται προς πώληση, την ημέρα που το Ελιζέ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό (Anne-Christine Poujoulat/Pool via REUTERS)

Στην προκειμένη περίπτωση τα εύσημα ανήκουν εξ ολοκλήρου στον Μακρόν, τον πρώτο πρόεδρο της Γαλλίας που σκέφτηκε και τόλμησε να εκμεταλλευτεί εμπορικά το Ελιζέ. Τον περασμένο Ιούνιο ο νεαρότερος ένοικος του Παλαί, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο, πως πέρα από το να μεταλλάξει τη Γαλλία και την Ευρώπη, επιθυμεί επίσης να φέρει νέο αέρα στους χώρους του προεδρικού μεγάρου, ανοίγοντας τις πύλες του για τη διοργάνωση ενός techno party στο προαύλιό του. «Την 21η Ιουνίου, μαζί με την Μπριζίτ, ανοίγουμε την αυλή του Ελιζέ στη μουσική! Ας μοιραστούμε αυτή τη στιγμή μαζί», έγραψε στο Twitter o Μακρόν, προσκαλώντας τους συμπολίτες του στην ασυνήθιστη για τα δεδομένα της γαλλικής προεδρίας γιορτή και σκανδαλίζοντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γαλλίας. Είχε, όμως, ήδη σκεφτεί τη δημιουργία μιας μπουτίκ η οποία ξεκίνησε τελικά να λειτουργεί πριν από μερικές ημέρες ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξε τις πόρτες του και το κατάστημα της εντός του προεδρικού μεγάρου, με τουλάχιστον 20.000 Γάλλους να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Ελιζέ.

Στην προεδρική μπουτίκ πωλούνται, μεταξύ άλλων, ρολόγια αλλά και μακαρόν στα χρώματα της Τρικολόρ, μπλούζες μακό με τον Μακρόν, βραχιόλια που αναδεικνύουν τις γαλλικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, και κούπες με το έμβλημα της Γαλλίας. Παρά, όμως, την εξαιρετική επιτυχία του εγχειρήματος δεν έλειψαν και οι επικρίσεις.

Χρυσό βραχιόλι «Ελευθερία» αξίας 250 ευρώ

Κάποιοι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν, για παράδειγμα, πως τα προεδρικά φλυτζάνια δεν κατασκευάζονται στη φημισμένη για τις πορσελάνες της Λιμόζ, όπως αναγράφεται στην συσκευασία, αλλά σε μια άλλη όμορη περιοχή. Περισσότεροι ήταν, όμως, εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά τα μπλουζάκια από μακό. Πρώτον, γιατί κοστίζουν έως και 55 ευρώ, δεύτερον, γιατί εξυπηρετούν κυρίως την αυτοπροβολή του Εμανουέλ Μακρόν.

Μακαρόν στα χρώματα της Τρικολόρ

Σε ένα από αυτά αναπαράγεται σε στιλιζαρισμένη εκδοχή η κίνηση αγαλλίασης με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου από τον Εμπαπέ, τον Γκριζμάν και τα άλλα παιδιά της εθνικής Γαλλίας. Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι μπλούζες στις οποίες αναγράφονται κάποιες απαρχαιωμένες εκφράσεις ή λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ο 40χρονος γάλλος πρόεδρος, όπως «Poudre de Perlimpinpin» (πανάκεια) ή «Croquignolesque» (τραγελαφικός). Αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν παρέλειψαν να αναφερθούν επικριτικά στο γεγονός πως τα βραχιόλια της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης πωλούνται έναντι 250 ευρώ. Στους περισσότερους άρεσε, πάντως, το ρολόι μάρκας Lip με λουράκι στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας το οποίο λανσάρισε ο ίδιος ο πρόεδρος πριν από μερικές εβδομάδες.

Μακό με τυπωμένη τη λέξη Croquignolesque» (τραγελαφικός) και το δημοφιλές ρολόι μάρκας Lip στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας το οποίο λανσάρισε και ο ίδιος ο πρόεδρος

Άλλο ένα μελανό σημείο το γεγονός ότι έως τον περασμένο Ιούλιο, υπεύθυνος της μπουτίκ ήταν ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που προκάλεσε την πρώτη μεγάλη κρίση της προεδρίας του, όταν αποκαλύφτηκε πως ανήμερα της περασμένης Πρωτομαγιάς ξυλοκόπησε έναν διαδηλωτή στο Παρίσι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...