637
Η γεύση της είναι αναγνωρίσιμη, παγκοσμίως. Μένει να δούμε το πώς θα είναι στην ανάμειξη με κανναβιδιόλη | Getty Images

Coca-Cola με κάνναβη; Και όμως το εξετάζουν…

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 17:30
Η γεύση της είναι αναγνωρίσιμη, παγκοσμίως. Μένει να δούμε το πώς θα είναι στην ανάμειξη με κανναβιδιόλη
|Getty Images

Coca-Cola με κάνναβη; Και όμως το εξετάζουν…

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 17:30

Όταν κάποιος σκέφτεται ποιες είναι οι λίγες εταιρείες που αποτελούν σήματα με παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή από δισεκατομμύρια καταναλωτές, η Coca-Cola είναι μια από αυτές. Ενας από τους λόγους είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν παύει να πρωτοπορεί.

Ετσι, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο ετοιμάζεται να εισέλθει τώρα στην αγορά των ποτών κάνναβης.

Οπως επισημαίνει το BBC, η Coca-Cola Co. αναφέρει ότι παρακολουθεί τη νέα αυτή αγορά και ενδιαφέρεται να προσθέσει τη μη ψυχοδραστική ουσία CBD – συστατικό που βρίσκεται στη μαριχουάνα – στα ποτά της, καθώς η κατανάλωση αναψυκτικών μειώνεται.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την καναδική εταιρία παραγωγής μαριχουάνας Aurora Cannabis Inc. για τη δημιουργία ενός αναψυκτικού που θα περιέχει αυτή την ουσία, με στόχο να απαλύνει τον πόνο και τις κράμπες, αλλά και να βοηθά στις φλεγμονές.

«Μαζί με άλλες εταιρείες στη βιομηχανία αφεψημάτων και ποτών παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη της μη ψυχοδραστικής κανναβιδιόλης (CBD) ως συστατικού σε αρκετά αφεψήματα και ποτά παγκοσμίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Coca-Cola. Το οποίο σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας «THC» αλλά μόνο για την cannabidiol (χρησιμοποιείται σε προϊόντα ευεξίας) η οποία είναι δεδομένο ότι δεν προσφέρει «διασκεδαστικές» εμπειρίες, όπως κάποιοι μπορεί να το έχουν στο μυαλό τους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», τόνισε πάντως η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν θα προβεί σε άλλα σχόλια επί εικασιών.

Παράλληλα, η εταιρεία Aurora σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως δεν πρόκειται να συζητήσει επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε: «Η Aurora έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον στον χώρο παραγωγής ποτών και αφεψημάτων με εκχυλίσματα και σκοπεύουμε να μπούμε σε αυτή την αγορά».

Μια συνεργασία ανάμεσα στις δύο αυτές εταιρείες, παρατηρούν οι βρετανικοί Times, θα σηματοδοτούσε την πρώτη είσοδο ενός μεγάλου παραγωγού μη αλκοολούχων ποτών στην αγορά των προϊόντων κάνναβης.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών στον κόσμο, αφού παράγει 1,9 δισεκατομμύρια από τις 60 δισεκατομμύρια μερίδες ποτού που καταναλώνονται καθημερινά. Παράλληλα, έχει επεκτείνει την επιχειρηματική της εμπλοκή στον κλάδο των ποτών τα τελευταία χρόνια, με προϊόντα όπως ο καφές, το τσάι, το εμφιαλωμένο νερό, τα αλκοολούχα ποτά, και άλλα. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το σήμα της Coca-Cola αναγνωρίζεται από το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού και με αξία -το 2017- τα 78,14 δισ. δολάρια είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών στον κόσμο. Απασχολεί πάνω από 60.000 εργαζόμενους σε πάνω από 200 κράτη σε όλο τον κόσμο και διαθέτει πάνω από 500 μάρκες στο χαρτοφυλάκιο της, με τις 21 από αυτές να αξίζουν πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μία άλλη εταιρεία ποτών δραστηριοποιείται στον κλάδο της μαριχουάνας: η Constellation Brands, η οποία κατέχει μερίδιο 9,9% στην καναδική εταιρεία μαριχουάνας Canopy Growth Corp. και η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει η ίδια ποτά με κάνναβη, επιδιώκοντας να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία, η οποία παράγει και την μπίρα Corona, τον εφετινό Αύγουστο ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περί τα 4 δισ. δολάρια στην καναδική εταιρεία καλλιέργειας κάνναβης Canopy Grouth, της οποίας η μετοχή επιδόθηκε σε ξέφρενο ράλι, στον απόηχο της είδησης. Η Constellation, που παράγει επίσης και τα κρασιά Robert Mondavi και τη βότκα Svedka, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τις ισχυρές πωλήσεις των Corona και Μodelo στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση μπίρας στην αμερικανική αγορά βρίσκεται σε κάμψη, εξαιτίας της στροφής των καταναλωτών στο κρασί και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Τώρα, όμως, πολλοί ποντάρουν σε μία νέα αγορά, αυτή των ποτών και άλλων προϊόντων, που θα περιέχουν κάνναβη. Τον τελευταίο χρόνο, τρεις μεγάλες ζυθοποιίες, η Constellation, η Ηeineken και η Molson Coors Βrewing, έχουν ανακοινώσει σχέδια ανάπτυξης αναψυκτικών με εγχύσεις κάνναβης, στον Καναδά ή τις ΗΠΑ.

Μένει να δούμε το εάν η Coca-Cola θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Aurora Cannabis Inc. και το εάν θα βγει στην αγορά, τελικά, αυτό το πασίγνωστο αναψυκτικό με μη ψυχοδραστική καναβιδιόλη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...