407
Εβρος: περνώντας το ποτάμι οι μετανάστες και οι διακινητές τους εγκαταλείπουν τις λέμβους στην όχθη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Χιλιάδες Τούρκοι «δραπετεύουν» στην Ελλάδα μέσω Εβρου

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 12:01
Εβρος: περνώντας το ποτάμι οι μετανάστες και οι διακινητές τους εγκαταλείπουν τις λέμβους στην όχθη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Χιλιάδες Τούρκοι «δραπετεύουν» στην Ελλάδα μέσω Εβρου

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2018, 12:01

Σε κείμενό της βασισμένο σε ανταπόκριση από το χωριό Μαράσια Εβρου η Wall Street Journal ασχολείται με το μεταναστευτικό κύμα από την Τουρκία προς τη χώρα μας, που έχει φουντώσει.

Η νέα φουρνιά μεταναστών είναι τούρκοι υπήκοοι.

Μεταξύ εκείνων που «δραπετεύουν» από την Τουρκία, γράφει, υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικό προσωπικό που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί αντιπάλους του, γκιουλενιστές και τρομοκράτες.

Εισαγωγικά, η αμερικανική εφημερίδα διαλέγει μία περίπτωση τέτοιων Τούρκων: η οικογένεια Καγκάρ -ο Γιουνούζ, η Κανσού και το μωρό τους- πέρασε τον ποταμό Εβρο με κακουχίες και με παραστάτες διακινητές παράνομων μεταναστών, επειδή στην Πόλη, μετά το πραξικόπημα, ο πατέρας, πρώην δικαστικός υπάλληλος, έχασε τη δουλειά του, συνελήφθη και φυλακίστηκε επί ένα τετράμηνο με αστείες «αποδείξεις» αλλά με τη σοβαρή κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο λόγος που οι Τούρκοι φεύγουν από την πατρίδα τους είναι η πολιτική Ερντογάν στο «θέμα Γκιουλέν»: δηλαδή το άγριο κυνηγητό χιλιάδων πολιτών. Ετσι η ροή των αιτούντων άσυλο που διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Εβρου αυξήθηκε πρώτη φορά μετά την κορυφή της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015.

Από τους 14.000 μετανάστες που διέσχισαν τον Εβρο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 -και αυτοί είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2017- οι μισοί ήταν Τούρκοι. Μεταξύ τους υπάρχουν δικαστικοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι ή επιχειρηματίες που έχουν υποπέσει στη δυσμένεια του καθεστώτος και μη έχοντας διαβατήρια πήραν τον δρόμο του ποταμού.

Σχεδόν 4.000 Τούρκοι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα εφέτος. Οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν ή σχεδιάζουν να κατευθυνθούν βαθύτερα στην Ευρώπη.

Ο πατέρας Καγκάρ έμεινε μόνος στην Αθήνα, αφού έστειλε τη γυναίκα του με το μωρό τους στη Γερμανία πληρώνοντας στους διακινητές μεταναστών 13.000 ευρώ.

Ενας άλλος Τούρκος, ο Αχμέτ -όπως ο ίδιος λέει, πρώην πιλότος F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία- συγχρωτίζεται με τους διακινητές μήπως και φύγει στον Καναδά, αλλά παραμένει στην Ομόνοια. Λέει ότι δεν έχει σχέση με τον Γκιουλέν, αλλά εν αναμονή της δίκης του αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να έρθει στην Ελλάδα – το ίδιο έκανε και η οικογένεια του Γιλμάζ Μπιλίρ, πρώην κρατικού υπαλλήλου. Ο Μπιλίρ κατάφερε να φθάσει στη Γερμανία με πλαστό διαβατήριο και να υποβάλει αίτηση ασύλου, αλλά η γυναίκα του παραμένει ακόμη στην Αθήνα.

Η τελευταία περίπτωση που αναφέρει η WSJ είναι της οικογενείας Μπουντάκ. Ο σύζυγος και ο μεγάλος γιος πήγαν με κανονικά διαβατήρια στον Καναδά, η γυναίκα του και ο μικρότερος γιος τους πέρασαν παρανόμως τον Εβρο πρωτοχρονιάτικα.

Μάνα και γιος περιμένουν τώρα την ευκαιρία να σμίξουν με την υπόλοιπη οικογένειά τους στον Καναδά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...