1434
|

Ημέρα κρίσεως για τον Αρειο Πάγο και τον Κοτζιά – η αγωγή της «Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2018, 19:37

Ημέρα κρίσεως για τον Αρειο Πάγο και τον Κοτζιά – η αγωγή της «Athens Review of Books»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2018, 19:37

Κανονικά η 4η Δεκεμβρίου θα ήταν μια απλή Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας –όσο απλές μπορούν να είναι οι ημέρες που στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έχει συνεδρίαση. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: εκδικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο η αγωγή κακοδικίας που έχει υποβάλει η λογοτεχνική επιθεώρηση «Athens Review of Books» κατά της ηγεσίας (!) του Αρείου Πάγου!

Η ιστορία γνωστή αλλά καθόλου βαρετή υπόθεση, η «Athens Review of Books» είχε μηνυθεί από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά επειδή σε άρθρο αναγνώστη που είχε δημοσιεύσει χαρακτηριζόταν «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», υποστηρίζοντας ότι θαύμαζε το καθεστώς Χόνεκερ στην Ανατολική Γερμανία. «Γκαουλάιτερ» είναι, εν προκειμένω, ο πολιτικός καθοδηγητής.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε αγωγή. Με την απόφαση 4034/2015 του Εφετείου Αθηνών, ο κ. Κοτζιάς δικαιώθηκε. Η απόφαση έλεγε ότι «ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ» (!), όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του». Μιλάμε για έναν κραυγαλέο παραλογισμό από πλευράς των δικαστών: ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται ως ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ που ιδρύθηκε τον Μεσοπόλεμο! Κατά τα άλλα όμως ο τέως υπουργός Εξωτερικών δικαιώθηκε και απαίτησε 27.000 ευρώ, εξοντώνοντας οικονομικά την «Athens Review of Books».

Ακολούθησε η προσφυγή στον Αρειο Πάγο, τα μέλη του οποίου –οποία σύμπτωση!– επικύρωσαν την απόφαση των δικαστών του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι του περιοδικού «Athens Review of »Books διέπραξαν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης του κ. Κοτζιά (ο οποίος κατά τη διάπραξη του “αδικήματος” –τo 2010– ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου).

Απέναντι σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα της ελληνικής Δικαιοσύνης και βεβαίως στις επίμονες απαιτήσεις του κ. Κοτζιά να εισπραχθεί η αποζημίωση, άρα να κλείσει η «Athens Review of Books», οι υπεύθυνοι της λογοτεχνικής επιθεώρησης πήραν την απόφαση να μιλήσουν για κακοδικία και να στείλουν στη Δικαιοσύνη τους… δικαστές.

Ετσι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΣτΕ (οδός Πανεπιστημίου 47-49), στις 6 μ.μ, εκδικάζεται η αγωγή της «ARB» εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των δραστών της εφετειακής απόφασης για τις εις βάρος της επιθεώρησης. (Ολα τα σχετικά υλικά για την υπόθεση, καθώς και το κείμενο της εκδικαζόμενης αγωγής κακοδικίας, εδώ).

Οι υπεύθυνοι της «Athens Review of Books» ζητούν τη συμπαράσταση των πολιτών σε αυτήν την υπόθεση που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Δεν είναι μια υπόθεση της «ARB». Είναι, όπως έχουν τονίσει και πολλοί τόσο εντός συνόρων (εδώ) όσο και στο εξωτερικό (εδώ), ένα ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας και βεβαίως ζήτημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:

«Οπως θα θυμάστε οι εναγόμενοι δικαστές εξέδωσαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δέχθηκαν ότι ο εν λόγω αείποτε Σταλινικός όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ Σταλινικός, αλλά ούτε καν θαυμαστής των αλήστου μνήμης κομμουνιστικών καθεστώτων!

»Ομως, μόλις πρόσφατα ο συγκεκριμένος σταλινοπαράφρων τούς εξέθεσε ομολογώντας ότι υπήρξε (“Μόνο στη σταλινική Αριστερά, όπου θήτευσα κι εγώ στα νιάτα μου, ήξερα ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή δεν μετράνε”, Ν. Κοτζιάς, Ηράκλειο 23.10.2018). Με τον Kronjurist του Σύριζα και “γνωστό από τα παλιά” δικηγόρο Ι. Κ. Μαντζουράνη “εκτελεστή” των παράνομων αυτών αποφάσεων του Εφετείου και του Αρείου Πάγου, ο Κοτζιάς με το ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2017 Κατασχετήριο έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς μας και τα έσοδα του περιοδικού από το πρακτορείο διανομής τύπου. Επιπλέον μας κρατάει οικογενειακώς ομήρους εδώ και 16 μήνες: Δέσμευσε ακόμη και τον λογαριασμό της κόρης των υπευθύνων της ARB, ενώ ο αδέκαστος δικαστικός ο οποίος χειρίστηκε την ανακοπή που έκανε (η κόρη μας), προσδιόρισε τη δίκη για τις 31 Μαρτίου 2020 !! Έτσι ώστε το μαρτύριο να συνεχιστεί οικογενειακώς. Υπενθυμίζουμε ότι η καφκική αυτή υπόθεση έχει οδηγηθεί από τους Μαρία και Μανώλη Βασιλάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με συνήγορο τον αξέχαστο καθηγητή και υπέρμαχο των συνταγματικών ελευθεριών Σταύρο Τσακυράκη.

Γιατί στην προκείμενη περίπτωση το διακύβευμα είναι η ελευθερία του λόγου και του τύπου, αλλά και η επιβίωσή μας ως ατόμων και ως περιοδικού. Οι αδέκαστοι εναγόμενοι, που οι αποφάσεις τους θεωρούμε ότι ασφαλώς αποτελούν διασυρμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, μάς συμπεριφέρθηκαν και εξακολουθούν να μας συμπεριφέρονται σαν εμείς που εκδίδουμε την μιαρή Athens Review of Books να είμαστε οι χειρότεροι εγκληματίες. Με εκτελεστική ψυχρότητα εφάμιλλη εκείνης που επέδειξαν οι όμοιοί τους για την ευάλωτη καθαρίστρια που άλλαξε στο ενδεικτικό του Δημοτικού το Ε΄ σε Στ΄ («πτυχίο Δημοτικού» το λένε οι αγράμματοι), μας υποβάλλουν σε διανοητικά και ψυχικά βασανιστήρια, ενώ δεν είδαν ούτε θέλουν να δουν την απάτη επί δικαστηρίω που διέπραξε ο αυτόχριστος Πολυκαθηγητής Κοτζιάς δηλώνοντας, εγγράφως μάλιστα, ότι κατείχε θέση Καθηγητού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εν συνεχεία στο Χάρβαρντ, αλλά και στο Μαρβούργο (εκεί δήθεν εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής), ισχυρισμούς τους οποίους διέψευσαν τα εν λόγω πανεπιστήμια, ενώ αποδεδειγμένα κατέχει έδρα Kαθηγητού μόνο στην Hogwarts School του σταλινισμού.

Κατηγορούμενοι και εναγόμενοι στη δίκη της 4ης Δεκεμβρίου στο Ειδικό Δικαστήριο Κακοδικιών είναι οι δικαστές: Βασίλειος Πέππας (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Γεώργιος Λέκκας (Αντιπρόεδρος του ΑΠ), Πηνελόπη Ζωντανού (Αντιπρόεδρος του ΑΠ, αφού βεβαίως καταψήφισε την υπέρ της Athens Review of Books εισήγησή της), Αγγελική Τζαβάρα και Θωμάς Γκατζογιάννης (αρεοπαγίτες) που εξέδωσαν την υπ’ αριθ. 697/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου) και οι Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου (ήδη αρεοπαγίτης), Κυριάκος Φώσκολος (πρόεδρος εφετών), Στυλιανή Μπλέτα (εφέτης) που εξέδωσαν την υπ’ αριθ. 4034/2015 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Σημειώνουμε ότι ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος έχει υποβάλει γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, ακολούθησε ερώτηση των Μίλτου Κύρκου και Μαρίας Σπυράκη, ενώ υποβλήθηκε και τρίτη ερώτηση από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων προσέφυγε στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και του τύπου στην Ελλάδα και ειδικότερα για την υπόθεση της Athens Review of Books.

Το θέμα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «Ήδη φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν χρειαστεί θα το ξαναφέρουμε στην Oλομέλεια. Η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία.». Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράλογη και εκδικητική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να φιμωθεί μια ανεξάρτητη “ενοχλητική” φωνή.»

Το έχουμε τονίσει ξανά: Η δίκη αυτή θα είναι ένα crash test που θα δοκιμάσει τις αντιστάσεις του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, διότι αυτό το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από ανώτατα στελέχη όλων των άλλων θεσμών της Δικαιοσύνης πλην του Αρείου Πάγου: Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Νομικές Σχολές, Ανώτατο Πειθαρχικό των δικηγόρων.

Παρ’ ότι γνωρίζουμε άριστα ότι ουδέποτε ευδοκίμησε αγωγή κακοδικίας στη Χώρα των Αλάνθαστων Δικαστών, η οποία είναι όμως πρωταθλήτρια σε καταδίκες στο Στρασβούργο, καταθέσαμε αγωγή κακοδικίας. Με τη δίκη αυτή θα τεθεί ωμά το δίλημμα: Δικαιοσύνη ή Συντεχνιακή Αλληλεγγύη; Θα ήμασταν αφελείς αν στοιχηματίζαμε υπέρ της Δικαιοσύνης. Αλλά θα δώσουμε και αυτή τη μάχη, διότι είμαστε αθώοι και η αντίδικη πλευρά είναι ένοχη. Και το γνωρίζουν. Και συμπεριφέρονται σαν ένοχοι. Και επιδιώκουν την απαλλαγή με μέθοδο ανάλογη της παραγραφής των εγκλημάτων που βάραιναν τον Μαντζουράνη. Μάλιστα δεν τολμούν καν να υποστηρίξουν ευθέως ότι εξέδωσαν δίκαιες και ορθές αποφάσεις, αλλά προσπαθούν να πετύχουν την απόρριψη της αγωγής μας με δικονομικά τερτίπια ώστε να μην συζητηθεί επί της ουσίας. Η αγωγή μας είναι, όπως γράφουν, «αθεράπευτα αόριστη»! Οι αθεράπευτα άδικοι παριστάνουν ότι δεν τους εγκαλούμε για τίποτε συγκεκριμένο! Χρειάζεται τόση δα εντιμότητα και στοιχειώδης γενναιότητα να παραδεχθούν ότι μας αδίκησαν και να επανορθώσουν την αδικία τους όπως ζητήσαμε με εξώδικό μας πριν ασκήσουμε την αγωγή κακοδικίας προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Με αυτή την τακτική τους η Ιστορία θα μιλά για τα μαύρα χρόνια της Θάνου και του Πέππα, θα εξευτελίσουν οριστικώς και αμετακλήτως την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακόμη κι αν καταφέρουν να μας κλείσουν έχουμε ήδη διαγράψει μια λαμπρή πορεία στα ελληνικά γράμματα. Μόνο λόγους υπερηφάνειας έχουμε ‒ κι αυτοί μόνο λόγους καταισχύνης. Ωστόσο, εμείς εξακολουθούμε να θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα ‒ σε κάθε δε περίπτωση υπάρχουν στο Στρασβούργο.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τον τερματισμό της άδικης και εντελώς παράλογης και τρομοκρατικής καταδίωξης. Απαιτούμε εδώ και τώρα την αποδέσμευση των λογαριασμών μας. Ας πειθαναγκάσουν τον σταλινοπαράφρονα όλοι οι αρμόδιοι. Ας αφήσουν το περιοδικό να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του, μακριά από ανέντιμες μεθοδεύσεις. Όπως έχουν τα πράγματα, η ευθύνη για τον περαιτέρω βασανισμό και εκβιασμό μας είναι πλέον στα χέρια των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου. Διότι εκεί κρίνεται κάτι περισσότερο από το βάσιμο ή αβάσιμο (όπως ισχυρίζονται οι εναγόμενοι) της αγωγής μας: Εκτός από τη ζωή μας και την επιβίωση της Athens Review of Books, κρίνονται και οι ελευθερίες όλων μας, και όχι απλώς η ελευθερία του τύπου· κρίνεται αν υπάρχει λείμμα δικαιοσύνης στη χώρα της Β. Θάνου και του Β. Πέππα.

Ενόψει όλων αυτών, και πολλών άλλων αυτονόητων, είναι προφανής η σημασία της αλληλεγγύης προς την Athens Review of Books».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...