367
Ο Μπραντ έχει ανακτήσει πρόσφατα και άλλα ανεκτίμητα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου και δύο χάλκινων αγάλματων του Γιόζεφ Θόρακ | CreativeProtagon

Βρέθηκε κλεμμένος Πικάσο αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 17:42
Ο Μπραντ έχει ανακτήσει πρόσφατα και άλλα ανεκτίμητα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου και δύο χάλκινων αγάλματων του Γιόζεφ Θόρακ
|CreativeProtagon

Βρέθηκε κλεμμένος Πικάσο αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 17:42

Ένας εξαφανισμένος πίνακας του Πικάσο αξίας 25 εκατ. ευρώ ανακτήθηκε από έναν ολλανδό ντετέκτιβ, 20 χρόνια μετά την κλοπή του από το γιοτ ενός σαουδάραβα σεΐχη στη νότια ακτή της Γαλλίας. Το αριστούργημα του 1938, με τίτλο «Πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ» (Buste de Femme Dora Maar), εξαφανίστηκε από το γιοτ του σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντούλ Μοχσέν Αμπντουλμαλίκ Αλ Σέιχ στην πόλη Αντίμπ της γαλλικής Ριβιέρας το 1999.

Ο πίνακας βρισκόταν κρεμασμένος στο σπίτι του Πικάσο μέχρι το θάνατό του το 1973 και απεικονίζει τη μούσα του. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σύγχυση στη γαλλική αστυνομία η οποία είχε φτάσει σε αδιέξοδο με την πλειοψηφία των άμεσα εμπλεκόμενων να πιστεύει ότι το έργο τέχνης είχε χαθεί για πάντα.

Ο Άρθουρ Μπραντ, ένας διάσημος ολλανδός ντετέκτιβ που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Ο Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της Τέχνης», δήλωσε ότι έμαθε αρχικά ότι ένας κλεμμένος Πικάσο εμφανίστηκε στην μαύρη αγορά της Ολλανδίας το 2015, αλλά δεν ήξερε για ποιο έργο πρόκειται.

Ακολούθησε τετραετής έρευνα, η οποία κατέληξε σε δύο διαμεσολαβητές που εμφανίστηκαν στο διαμέρισμα του Μπραντ πριν από 10 ημέρες με τον κλεμμένο πίνακα. «Είχαν τον Πικάσο, που σήμερα εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, τυλιγμένο σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών», δήλωσε ο Μπραντ στην Agence France Presse. «Κρέμασα τον Πικάσο στον τοίχο μου για μια νύχτα, κάνοντας το διαμέρισμά μου ένα από τα πιο ακριβά στο Άμστερνταμ έστω και για μια μέρα», αστειεύτηκε.

Ο πίνακας κυκλοφορούσε εδώ και πολλά χρόνια στον εγκληματικό υπόκοσμο ενώ φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί τακτικά ως «εγγύηση σε συμφωνίες για ναρκωτικά καθώς και σε εμπόριο όπλων». Ο ντετέκτιβ παρίστανε ότι ήθελε να κάνει συμφωνία με τον ολλανδό επιχειρηματία που είχε στην κατοχή του τον πίνακα και έτσι οι μεσάζοντες τού τον παρέδωσαν ως αντάλλαγμα για το υποτιθέμενο deal.

Μετά την ανάκτηση του πίνακα από τον Μπραντ, ειδικοί του Πικάσο από την Πινακοθήκη της Νέας Υόρκης προσήλθαν εκτάκτως στο Αμστερνταμ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά του. Κατόπιν, ο πίνακας παραδόθηκε στην ασφαλιστική εταιρεία που ενδιαφερόταν για την ανάκτησή του.

Ο Μπραντ έχει ανακτήσει πρόσφατα και άλλα ανεκτίμητα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιδωτού 1.600 ετών που κλάπηκε από μια εκκλησία στην Κύπρο. Το 2015 ανέκτησε επίσης τα «Αλογα του Χίτλερ», δύο χάλκινα αγάλματα από τον Γιόζεφ Θόρακ, έναν από τους δύο επίσημους γλύπτες του Τρίτου Ράιχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...