412
Η συνεδρίαση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Νόμος του κράτους η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 20:39
Η συνεδρίαση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Νόμος του κράτους η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 20:39

Υπερψηφίστηκε το πολυσυζητημένο άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο του διυπουργικού νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της Βουλής και μαζί του το πλαίσιο για την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 15 και 21 δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 64 ψήφισαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.

Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», καθώς παρά τις παραινέσεις της Φώφης Γεννηματά προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που να προσεγγίζουν περισσότερο προς τον νόμο Διαμαντοπούλου και να εμποδίσουν την «αστυνομοκρατία» στα πανεπιστήμια, η Νέα Δημοκρατία κράτησε ως το τέλος σκληρή γραμμή.

Οπως αναμενόταν το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.

Η συνεδρίαση έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ ολοκληρώθηκε εν μέσω πυρών για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο τροπολογίες, που μεταξύ άλλων αφορούν το πλαφόν στις συντάξεις αλλά και διάταξη που καταργεί τον «βάσιμο λόγο» για την αιτιολόγηση απόλυσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση αλλά και την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για το χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών όσο και για το περιεχόμενο τους. Το ίδιο έπραξε το ΜΕΡΑ25.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει πως «εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών»

«Έχουν αφήσει τα πανεπιστήμια σαν κατακτημένα κτίρια να ανήκουν σε κάποιους άλλους και όχι στους φοιτητές και στους καθηγητές», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Πώς (δεν) ψήφισαν τα κόμματα

Καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς όμως τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.

Το άρθρο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε. Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Υπέρ τέλος του άρθρου 101 (για την Επιτροπή Ανταγωνισμού) ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού (επί Τσίπρα) και την οδηγεί σε παραίτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...