561
Ενας βορειοκορεάτης διαβάζει τη Βίβλο σε εκκλησία της Πιονγκγιάνγκ. Υπάρχουν κάποιες εκκλησίες στη χώρα, αλλά είναι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων | Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

Βόρεια Κορέα: Ισόβια σε… δίχρονο επειδή οι γονείς του πιάστηκαν με τη Βίβλο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 14:33
Ενας βορειοκορεάτης διαβάζει τη Βίβλο σε εκκλησία της Πιονγκγιάνγκ. Υπάρχουν κάποιες εκκλησίες στη χώρα, αλλά είναι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων
|Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

Βόρεια Κορέα: Ισόβια σε… δίχρονο επειδή οι γονείς του πιάστηκαν με τη Βίβλο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 14:33

Στη Βόρεια Κορέα, ένα δίχρονο αγόρι καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε μια Βίβλος, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το γεγονός έλαβε χώρα το 2009, αλλά αποκαλύφθηκε σε μια νέα έκθεση του υπουργείου για τις θρησκευτικές ελευθερίες παγκοσμίως. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από το Korea Future, μια ΜΚΟ που καταγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β. Κορέα.

Μια από τις υποθέσεις που κατέγραψε η ΜΚΟ είναι αυτή της οικογένειας που συνελήφθη επειδή είχε στην κατοχή της μια Βίβλο. «Ολόκληρη η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του δίχρονου παιδιού, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την οποία θα εκτίσουν σε στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων», σύμφωνα με την έκθεση, την οποία αποκαλύπτει η Telegraph.

Υπολογίζεται ότι στη Β. Κορέα υπάρχουν από 200.000 έως 400.000 χριστιανοί που ασκούν μυστικά την πίστη τους. Οι περισσότεροι ζουν στα δυτικά της χώρας, όπου υπήρξε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τον χριστιανισμό το 1907.

Η αναφορά της Korea Future βασίστηκε σε συνεντεύξεις που έγιναν ανάμεσα στο 2007 και το 2020 με 244 θύματα θρησκευτικών διώξεων. Οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν, κρατήθηκαν, εστάλησαν σε στρατόπεδα εργασίας, υπέστησαν βασανιστήρια και σεξουαλική βία και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να περάσουν από δίκη.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν την παράνοια του καθεστώτος για τις θρησκευτικές μειονότητες και την απουσία κάθε ανοχής προς τη θρησκευτική πίστη.

Το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα προσπαθεί να εξαφανίσει τον χριστιανισμό για δεκαετίες και εικάζεται ότι φοβάται ιδιαίτερα τη χριστιανική Εκκλησία, ιδιαίτερα μετά τον ρόλο που έπαιξε αυτή στην πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Οσοι κατάφεραν να αυτομολήσουν από τη Β. Κορέα αποκαλύπτουν τρομακτικές λεπτομέρειες για το πώς οι χριστιανοί βασανίζονται, δολοφονούνται και φυλακίζονται στα στρατόπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες εκκλησίες στη χώρα, ανάμεσά τους και τέσσερις στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά είναι –όπως λένε οι αναλυτές– μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Υπολογίζεται ότι από 50.000 έως 70.000 Βορειοκορεάτες κρατούνται για τις χριστιανικές πεποιθήσεις τους, σύμφωνα με την Open Doors USA, μια ομάδα η οποία υποστηρίζει τους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα έχει δηλώσει ότι «η ζωή για τους χριστιανούς είναι αβίωτη. Ενα μικρό λάθος τούς χωρίζει από τη σύλληψη ή τον θάνατο».

Στην έκθεσή της World Watch List, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος, η Open Doors είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε εντείνει την καταδίωξη των χριστιανών, κυνηγώντας τις μυστικές εκκλησίες.

Κατέγραψε ένα «τρομακτικό περιστατικό» κατά το οποίο ανακαλύφθηκαν και εκτελέστηκαν αρκετές δεκάδες πιστοί, ενώ τα μέλη των οικογενειών τους στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας.

Οι οπαδοί του σαμανισμού και του χεοντοϊσμού, ενός σύγχρονου θρησκευτικού κινήματος που βασίζεται στο κορεατικό νεοκομφουκιανικό κίνημα του 19ου αιώνα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Αρκετοί επιζώντες που φυλακίστηκαν για σαμανισμό περιέγραψαν επίσης φρικτές συνθήκες σε στρατόπεδα, όπου τους ξυλοκόπησαν και τους έδιναν μολυσμένο φαγητό…

«Μας ανάγκαζαν να εργαζόμαστε σκληρά χωρίς να μας ταΐζουν σωστά. Υπέφερα από υποσιτισμό και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα επιβίωνα. Συνέχισα να έχω διάρροια, ακόμα και όταν έπινα μόνο νερό, και ζύγιζα μόλις 35 κιλά. Ημουν σαν σκελετός», είπε ένας πρώην κρατούμενος.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στη Β. Κορέα «δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς» ύστερα από μια καταδικαστική έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών το 2014, σχετικά με τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.

Σημείωσε ότι η έρευνα «διαπίστωσε ότι οι Αρχές αρνούνται στους πολίτες σχεδόν πλήρως τα δικαιώματα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας και ότι η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνιστούσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...