1307
Η νεότερη αδελφή του βορειοκορεάτη δικτάτορα φημολογείται ότι είναι πιο αδίστακτη από τον αδελφό της | Shutterstock/CreativeProtagon

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ είναι το πραγματικό αφεντικό;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 20:45
Η νεότερη αδελφή του βορειοκορεάτη δικτάτορα φημολογείται ότι είναι πιο αδίστακτη από τον αδελφό της
|Shutterstock/CreativeProtagon

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ είναι το πραγματικό αφεντικό;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2023, 20:45

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο κοντά στον Κιμ Γιονγκ Ουν –τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον μοναδικό πυρηνικά οπλισμένο millennial στον κόσμο– μοιάζουν από πολλές απόψεις με τα μέλη μιας παραδοσιακής μεσαιωνικής βασιλικής αυλής.

Υπάρχει ο επικεφαλής υπουργός και το Νο 2 — ο πιο ισχυρός πολιτικός στο βασίλειο, θυρωρός και κύριος σύμβουλος του μονάρχη. Υπάρχει ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων, ένας σκληρός, έμπειρος και σκληροπυρηνικός διπλωμάτης. Και, φυσικά, υπάρχει ο κληρονόμος, παιδί ακόμη αλλά ήδη τακτικός σύντροφος του βασιλιά όταν αυτός διασχίζει τη χώρα συναντώντας τους υπηκόους του και χαιρετώντας τους στρατιώτες του.

Για τους μελετητές της Ιστορίας, όλοι αυτοί είναι αναγνωρίσιμοι τύποι – θα μπορούσαν να είναι φιγούρες από την αυλή του Ερρίκου VIII. Αλλά, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ένα αξιοσημείωτο γεγονός διαχωρίζει τον στενό κύκλο του Κιμ από τους Τούντορ της Αγγλίας ή οποιονδήποτε από τους προηγούμενους κυβερνώντες της Βόρειας Κορέας: Ολες τους είναι γυναίκες.

Υπουργός Εξωτερικών του είναι η Τσο Σον-Χούι, η οποία μιλάει άπταιστα αγγλικά και σύμφωνα με ξένους αξιωματούχους που την έχουν γνωρίσει, μπορεί να πίνει —και να καπνίζει— περισσότερο από όλους τους άρρενες συναδέλφους της. Φυσική κληρονόμος του Κιμ είναι η κόρη του, Τζου-Εϊ, όχι περισσότερο από 11 ετών, που συχνά εμφανίζεται στο πλευρό του στις πλατφόρμες παρακολούθησης των στρατιωτικών παρελάσεων και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Κιμ είναι η Χιόν Σονγκ-Γουόλ, κάποτε διάσημη ποπ σταρ και, σύμφωνα με φήμες, πρώην φιλενάδα του. Οι πρώην πρώτες κυρίες της Βόρειας Κορέας δεν εμφανίζονται ποτέ, ούτε αναφέρονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η σύζυγος του Κιμ, Ρι Σολ-Τζου, κινηματογραφείται και φωτογραφίζεται τακτικά με τον σύζυγό της.

Σε θέματα επιρροής και εξουσίας, ωστόσο, καμία δεν πλησιάζει την πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή του – τη μικρότερη αδερφή του, Κιμ Γιο-Τζονγκ. Ο επίσημος ρόλος της έχει αλλάξει με τα χρόνια – επίσημα, βρίσκεται στα μεσαία διαζώματα μιας πολιτικής και στρατιωτικής τάξης, εκεί όπου εξακολουθούν να κυριαρχούν τα ονόματα μεγαλύτερων και πιο έμπειρων ανδρών.

Ομως, για όσους παρακολουθούν τις αδιαφανείς λειτουργίες της ηγεσίας της Πιονγιάνγκ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το ισχυρότερο και σημαντικότερο πρόσωπο στη χώρα. «Μερικές φορές νομίζω ότι απλώς έβαλαν τον Κιμ ως στρατιωτικό ηγέτη, επειδή χρειάζονταν έναν ογκώδη τύπο που να προβάλλει εξουσία», λέει ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός στα θέματα της Βόρειας Κορέας, διευθυντής του ιστοτόπου North Korea Leadership Watch. «Η Κιμ Γιο-Τζονγκ είναι ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από την οικογενειακή επιχείρηση».

Αυτό το κάτι σαν απειλητικό βλέμμα αποτελεί τη σχεδόν μόνιμη δημόσια έκφραση της Κιμ Γιο-Τζονγκ (REUTERS/Jorge Silva)

Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ή σίγουρο στη Βόρεια Κορέα, αλλά η Κιμ θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει η επόμενη ανώτατη ηγέτις της χώρας. Οταν ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2011, λίγοι εκτός της πρωτεύουσας γνώριζαν το όνομα της αδερφής του. Σήμερα διευθύνει τις σχέσεις της χώρας της με τους πιο σημαντικούς εχθρούς της, επιβλέπει τις προπαγανδιστικές επιχειρήσεις της και εμφανίζεται ως πιθανή κληρονόμος του αδελφού της.

Το αγέρωχο, γωνιώδες πρόσωπό της, με μια μόνιμη έκφραση ανάμεσα σε ένα ειρωνικό μειδίαμα και ένα χαμόγελο, εμφανίζεται δίπλα στον αδελφό της στη Νότια Κορέα, στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη και στο Βιετνάμ. Οταν ο Κιμ συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ, εκείνη περπατούσε δύο βήματα πίσω από τον αδελφό της και του έδωσε το στυλό με το οποίο υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.

Οταν οι κάμερες εστίαζαν στους δύο ηγέτες, η Κιμ συνελήφθη να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε αυτόνομη δύναμη – υπεύθυνη προπαγάνδας, διπλωμάτης και χαράκτρια πολιτικής. «Η Κιμ Γιο-Τζονγκ ασκεί την πολιτική της κυβέρνησής της έναντι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, ενώ κάνει τους άνδρες με τα διπλάσια χρόνια της να τρέμουν και να έρπουν μπροστά της», γράφει ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Σουνγκ-Γιουν Λι στην επερχόμενη βιογραφία της, με τίτλο «The Sister».

Πώς προέκυψαν όλα αυτά σε μια χώρα πατριαρχικών παραδόσεων, όπου ο ρόλος των γυναικών, σε γενικές γραμμές, είναι να μεγαλώνουν παιδιά, να διαχειρίζονται οικογένειες και να αφήνουν τις σοβαρές υποθέσεις του πολέμου και της πολιτικής στους άνδρες; Η απάντηση κρύβεται βαθιά στην ιστορία των Κιμ, της οικογένειας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα από τη σύστασή της το 1948, ως η μοναδική κληρονομική κομμουνιστική δυναστεία στον κόσμο.

Η χώρα ιδρύθηκε από τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ, τον αντι-ιάπωνα αντάρτη ηγέτη και υποστηριζόμενο από τη Σοβιετική Ενωση επαναστάτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο του καθεστώτος, έφτιαξε τη βάση του στις πλαγιές του όρους Παεκτού, του ιερού βουνού της Κορέας. Ολόκληρη η κορεατική χερσόνησος ήταν μια προπολεμική αποικία της Ιαπωνίας. Μετά την παράδοση των αυτοκρατορικών δυνάμεων το 1945, χωρίστηκε για λόγους ευκολίας μεταξύ του σοβιετικού Βορρά και του Νότου, που διοικούνταν από τις ΗΠΑ.

Αυτό που προοριζόταν ως προσωρινή διευθέτηση, μονιμοποιήθηκε και εδραιώθηκε στη διάρκεια του αιματηρού και καταστροφικού πολέμου της Κορέας, ο οποίος έληξε αδιέξοδα το 1953, αφήνοντας τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ σταθερά στην εξουσία του Βορρά για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Μετά τον θάνατό του το 1994, τον διαδέχθηκε ο γιος του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος απέκτησε επτά παιδιά από τέσσερις γυναίκες, μεταξύ μιας τεράστιας σειράς συζύγων και παλλακίδων. Αλλά η μεγάλη του αγάπη, αν και ποτέ νόμιμη σύζυγός του, ήταν μια χορεύτρια με το όνομα Κο Γιονγκ-Χούι, μια Βορειοκορεάτισα γεννημένη στην Ιαπωνία, μητέρα του Γιονγκ-Ουν και της Γιο-Τζονγκ.

Στιγμιότυπο από την τελευταία κοινή επίσημη επίσκεψη του Κιμ και της αδελφής του στη Νότια Κορέα, το 2018 (Korea Summit Press Pool/Getty Images)

Μαζί με τη μητέρα τους και τον μεγαλύτερο αδελφό τους, Γιονγκ-Τσουλ, τα δύο παιδιά ανατράφηκαν στο κλειστό ηγετικό συγκρότημα της Πιονγιάνγκ, μεγαλωμένοι από υπηρέτες, με όλα τα παιχνίδια που επιθυμούσαν. Ο πατέρας και η μητέρα της Γιο-Τζονγκ την προσφωνούσαν «γλυκιά πριγκίπισσα», σύμφωνα με τον εσωτερικό γιαπωνέζο σεφ της οικογένειας, ο οποίος έγραψε αργότερα τα απομνημονεύματά του.

Τα τρία παιδιά στάλθηκαν σε σχολείο στην Ελβετία, όπου η ταυτότητά τους ήταν ένα βαθύ μυστικό — η Γιο-Τζονγκ γράφτηκε το 1996 στο σχολείο Λίμπγελντ-Σταϊνχόλτζλι της Βέρνης με ψευδώνυμο, προσποιούμενη την κόρη βορειοκορεάτη διπλωμάτη. Η Κιμ ήταν περίπου εννέα ετών όταν οι γονείς της την έστειλαν στο σχολείο. Ο αδελφός της ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερος.

Η μητέρα τους, Γιονγκ-Χούι, ταξίδευε συχνά στη Γαλλία για θεραπείες, που της επέτρεπαν μόνο λίγες σύντομες συναντήσεις με τα παιδιά και την αδελφή της, και πέθανε το 2004, όταν η Γιο-Τζονγκ ήταν περίπου 17 ετών. Πίσω στην Πιονγιάνγκ, η έφηβη Κιμ τελείωσε το σχολείο και πήγε στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, γνώρισε και παντρεύτηκε τον γιο ενός ανώτερου στρατηγού και πολιτικού, αλλά, αν αυτό ισχύει, τίποτα δεν έχει ακουστεί δημοσίως για τον σύζυγό της.

Η μητέρα της είχε απαλλαγεί από τις άλλες συζύγους και ερωμένες του Κιμ, για να καθιερώσει τα παιδιά της ως διαδόχους του «οίκου» που έγινε γνωστός ως «δυναστεία του Ορους Παεκτού». Η Γιο-Τζονγκ έγινε στενή βοηθός του πατέρα της, καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε, ύστερα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων το 2008.

Ο Γιονγκ-Ιλ είπε κάποτε σε έναν ρώσο διπλωμάτη ότι οι γιοι του ήταν «αδρανείς μπουμπουνοκέφαλοι» – η κόρη του ήταν η «μυαλωμένη». «Εμαθε πολιτική στα πόδια του αφεντικού», λέει ο Μάικλ Μάντεν. «Περισσότερο από τον αδελφό της, έμαθε πώς λειτουργεί η πολιτική της Βόρειας Κορέας, πώς να αντιμετωπίζει τις ελίτ, πώς αλληλεπιδρά η Βόρεια Κορέα με την Κίνα και με τη Νότια Κορέα».

Η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση για τη Γιο-Τζονγκ αυτήν τη στιγμή είναι πού βρίσκεται στα σχέδια του Κιμ περί διαδοχής του. Αν και δεν είναι μεγάλος σε ηλικία, ο Κιμ καπνίζει, πίνει πολύ και είναι, εδώ και καιρό, σοβαρά υπέρβαρος. Αναφέρεται ότι έχει ουρική αρθρίτιδα και διαβήτη, ενώ τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του πέθαναν έπειτα από καρδιακή προσβολή.

Η διαδοχή του Κιμ θα μπορούσε να συμβεί με αστραπιαία ταχύτητα — και στο γήπεδο της δυναστείας των Κιμ υπάρχει πάντα νικητής, αλλά ποτέ δεύτερος. Μπορεί η Γιο-Τζονγκ να αναλάβει στη θέση του αδελφού της; «Η διαδοχή στη Βόρεια Κορέα ήταν πάντα ένα αιματηρό σπορ», λέει ο Μάντεν. «Είναι σαν τη “Δούκισσα του Μάλφι” ή ένα από αυτά τα ελισαβετιανά δράματα εκδίκησης. Πάντα έτσι θα είναι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...