842
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του | Intimenews

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηθικό ή πολιτικό φραγμό

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2019, 12:08
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του
|Intimenews

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηθικό ή πολιτικό φραγμό

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2019, 12:08

Το τελευταίο εξάµηνο της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι πιο ζηµιογόνο από το πρώτο εξάµηνο του 2015 για τη χώρα, όσον αφορά τόσο την οικονομία, όσο και τους θεσμούς, προβλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στο πεδίο της οικονοµίας όλα είναι δυστυχώς εύθραυστα, αρχής γενοµένης από τον αναιµικό ρυθµό ανάπτυξης και τη µη φυσιολογική λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος. Στο πεδίο των θεσµών, η κατάσταση στη ∆ικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και προσβλητική για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών, η δε κατάσταση στο Κοινοβούλιο είναι, δυστυχώς, παρακµιακή», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

Μιλώντας για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η κυβέρνηση «αν θέλει, μπορεί να εξαντλήσει τελείως και τη χώρα, τα εθνικά αποθέµατα αντοχής. Πώς και πόσο µπορεί όµως να πορεύεται µια κυβέρνηση µε όχηµα τον ευτελισµό των κοινοβουλευτικών θεσµών και την απαξίωση των ίδιων των υποστηρικτών της;», αναρωτιέται.

Ο ίδιος θεωρεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορισθεί από «την ανάγκη να αναπνεύσει η χώρα και να αποκτήσουν ξανά στοιχειώδη αισιοδοξία οι Ελληνίδες και οι Ελληνες».

Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκε ως µικρό κόµµα στον χώρο της κοµµουνιστογενούς ριζοσπαστικής Αριστεράς και µετά το 2010 στον χώρο του αχαλίνωτου αντιµνηµονιακού εθνικολαϊκισµού. Ως κυβέρνηση κινείται στον χώρο του ωµού οπορτουνισµού. Η νοµή της εξουσίας χωρίς ηθικό ή πολιτικό φραγµό».

Οσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «το κρίσιµο ζήτηµα είναι η εφαρµογή της συµφωνίας µε τρόπο που να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο εθνικό µας συµφέρον και στην ανάγκη για περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Ελλάδα δεν µπορεί να προβάλει αντιρρήσεις για την πορεία ένταξης των γειτόνων στην ΕΕ λόγω ονόµατος, µπορεί και οφείλει όµως να παρακολουθεί πολύ αυστηρά τη συµµόρφωσή τους µε το ευρωπαϊκό κεκτηµένο και µε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αν π.χ. υποθέσουµε ότι το γειτονικό µας κράτος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώµατα ή τα δικαιώµατα της αλβανικής κοινότητας ή ενθαρρύνει το οργανωµένο έγκληµα ή το λαθρεµπόριο, δεν υπάρχει µεν ζήτηµα ονόµατος, υπάρχει όµως ζήτηµα ευρωπαϊκού κεκτηµένου. Επίσης, η «πολιτική» µεταβατική περίοδος για τη χρήση του σύνθετου ονόµατος «Βόρεια Μακεδονία» στο εσωτερικό της γείτονος συναρτάται, σύµφωνα µε τη Συνθήκη των Πρεσπών, µε το άνοιγµα κάθε διαπραγµατευτικού κεφαλαίου µε την ΕΕ. Απαιτείται συνεπώς προσοχή, ετοιµότητα και εθνική ενότητα που µόνο µια άλλη κυβέρνηση µπορεί να διασφαλίσει».

Σχολιάζοντας το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, στη συνέντευξή του στη Φώφη Γιωτάκη στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Βενιζέλος δηλώνει «υπέρ των επαφών και των συναντήσεων. Οµως όταν γίνονται κοινές δηλώσεις και η παραµικρή λεπτοµέρεια έχει σηµασία. Γι’ αυτό απαιτείται πολύ καλή προετοιµασία. Εν πάση περιπτώσει θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν επανήλθε δηµόσια στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ίσως λόγω των θεµάτων που είναι ανοικτά στη Συρία. Είναι επίσης θετικό ότι θα επαναληφθούν οι επαφές για τα αεροναυτικά µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης, υποθέτω µε µεγάλη τεχνική προσοχή».

Επανερχόμενος στο θέμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε τη στρατηγική νίκη του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή µε την ενισχυµένη εκλογική και κοινοβουλευτική του παρουσία ώστε να µπορεί να είναι ο εγγυητής των εξελίξεων, για την εφαρµογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για την εκλογή του νέου Πτ∆, για την αναθεώρηση του Συντάγµατος».

Οσον αφορά τις τελευταίες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ, λέει χαρακτηριστικά: «Η παράταξη δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι µικραίνει, ενώ προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση ότι µεγαλώνει. ∆εν µετείχα στις σχετικές διεργασίες.  ∆εν έπρεπε να φύγει κανείς από το ΠΑΣΟΚ την παραµονή της µεγάλης µάχης του Ιανουαρίου 2015. Εν πάση περιπτώσει, σηµασία έχει η εκπροσώπηση της κοινωνικής και εν δυνάµει εκλογικής µας βάσης µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Και συνεχίζει: «Η παράταξη πρέπει να έχει σαφή ταυτότητα, να τιµά το ίδιο το έργο της και να διατυπώνει καθαρή θέση απέναντι στα µεγάλα εκλογικά διακυβεύµατα ως εγγυήτρια της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής προοπτικής».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων και των ευρωσκεπτικιστών: «Πολλές κοινωνικές οµάδες νιώθουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τις αφήνουν στο περιθώριο, ότι η ΕΕ δεν συνιστά φιλική για αυτές απάντηση στους κινδύνους της παγκοσµιοποίησης και της τέταρτης βιοµηχανικής επανάστασης. Τα συµβατικά κόµµατα εξουσίας βλέπουν να µειώνονται η εκλογική τους απήχηση και η κοινωνική τους επιρροή. Υπάρχει µία ποικιλία φαινοµένων: το Brexit, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη Γαλλία, µια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία, η ενδυνάµωση του AfD στη Γερµανία, η αντιευρωπαϊκή στροφή ολόκληρων χωρών που ρέπουν προς την “αυταρχική” δηµοκρατία, όπως συµβαίνει µε την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο µπορεί να µην αρκεί η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων».

Και τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι σοσιαλδηµοκράτες πρέπει να δίνουν πιο πρακτικές και πρωτότυπες απαντήσεις για το τι είναι πράγµατι προοδευτικό, π.χ. για την κλιµατική αλλαγή, τις νέες µορφές οικογένειας, την τεχνητή νοηµοσύνη, την αναβίωση των εθνικισµών και των ταυτοτικών ευαισθησιών, τις νέες ασύµµετρες απειλές κ.ο.κ.».

Τέλος, όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέει ότι, «υπάρχουν στην Κεντροαριστερά πρόσωπα κατάλληλα για τον θεσµικό αυτό ρόλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...