315
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο Πηγή: Protagon.gr | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τζάνετ Σούσμαν: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ανάγκη το αττικό φως

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 15:18
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο Πηγή: Protagon.gr
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τζάνετ Σούσμαν: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ανάγκη το αττικό φως

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2019, 15:18

Απάντηση στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου δίνει η ντέιμ Τζάνετ Σούσμαν, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ηθοποιός.

Με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος τονίζει ότι δεν είναι «ούτε λόγιος ούτε ακαδημαϊκός. Η θέση μου στην Επιτροπή είναι εκείνη ενός απλού επισκέπτη μουσείου και ως τέτοιος μπορώ να δω ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά βρίσκονται σε λάθος χώρο. Έχουν ανάγκη το αττικό φως του ήλιου να τα φωτίζει με φόντο τον γαλανό ουρανό.

» Ζητούν να επανενωθούν με το άλλο τους μισό στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου πάντοτε τα περιμένει μια θέση».

Προσθέτει ότι «πρέπει να εκτεθούν μπροστά στον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος εξακολουθεί να στέκεται όρθιος. Πρέπει να αντικρίζουν αυτόν τον χώρο, ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να γυρίσω το κεφάλι μου και να αναφωνήσω: “Τώρα πια μπορώ να το δω: να από πού προέρχονται!”.

» Οχι άλλο μουντό φως, όχι άλλα ορφανά αγάλματα. Πρέπει να επανενωθούν με το άλλο μισό του αετώματος που βρίσκεται σε αυτό το εξαίσιο μουσείο, έτσι ώστε εγώ, ο επισκέπτης, να μπορώ να αντιληφθώ τη σιωπηρή συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ τους».

Σχετικά με όσα είχε αναφέρει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ ότι «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα», η ντέιμ Σούσμαν σχολιάζει: «Δεν εμπιστεύομαι την ορολογία των ιστορικών τέχνης και των καλλιτεχνικών διευθυντών, όταν αναφέρονται υπεροπτικά σε “δημιουργικές πράξεις”, υπονοώντας ότι τα Γλυπτά αποκτούν μια άλλη, εξίσου σημαντική, υπόσταση όταν αποχωρίζονται βιαίως τα αδέλφια τους».

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο διευθυντής «αναγκάζεται να μιλήσει διπλωματικά» και επιτίθεται στους επίτροπους του Μουσείου: «προφανώς ως αυτάρεσκοι κρυπτοϊμπεριαλιστές, εξακολουθούν να μην εξετάζουν κάτι που είναι σωστό και δίκαιο».

Η ντέιμ Σούσμαν καταλήγει με ένα απόσπασμα από δημοσίευση ενός άλλου μέλους της Επιτροπής, του Αλέξι Κέι Κάμπελ: «Με το να ζητάς πίσω κάτι που έχει τεράστια σημασία, το οποίο σου αφαίρεσαν ενώ βρισκόσουν υπό κατοχή, ζητάς απλώς να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...