297
Νεαρός πετά πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έχουν αποκλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία | REUTERS

Βενεζουέλα: Περισσότερα από 150 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αυτομόλησαν στην Κολομβία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:40
Νεαρός πετά πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έχουν αποκλείσει τα σύνορα με τη Βραζιλία
|REUTERS

Βενεζουέλα: Περισσότερα από 150 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αυτομόλησαν στην Κολομβία

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:40

Συνολικά 156 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, το Σαββατοκύριακο.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογκοτά.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου 50 χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας κόβουν τη δίοδο προς τη Βραζιλία – Reuters

Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κουκουτά η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ.

Νεαροί πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας – Reuters

Την Παρασκευή, ο Γκουαϊντό, είχε φθάσει στην Κολομβία, αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από τη Βενεζουέλα. Την Κυριακή μετέβη στην Μπογκοτά, όπου θα πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας και θα συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας -όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας.

Ο Γκουαϊντό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...