490
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονιτέ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως σε συνάντηση στο γραφείο του λιθουανικού υπουργικού συμβουλίου | REUTERS/Andrius Sytas

Βαρθολομαίος κατά Κυρίλλου: Συνεργάστηκε με τον Πούτιν, είναι συνυπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 18:31
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκριντα Σιμονιτέ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως σε συνάντηση στο γραφείο του λιθουανικού υπουργικού συμβουλίου
|REUTERS/Andrius Sytas

Βαρθολομαίος κατά Κυρίλλου: Συνεργάστηκε με τον Πούτιν, είναι συνυπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 18:31

Ευθεία πυρά κατά της ηγεσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Βίλνιους της Λιθουανίας, κατηγορώντάς την ότι έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν από τις δυνάμεις της Μόσχας στη διάρκεια της πολύμηνης σύρραξης.

«Η Εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επιθετικότητας και μοιράζονται την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας, όπως η σοκαριστική απαγωγή Ουκρανόπουλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας της Βαλτικής.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων ουκρανόπουλων.

Η Ρωσία προέβαλε τον ισχυρισμό ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία για τη δική τους ασφάλεια. Από την έναρξη της σύγκρουσης αρνούνταν, έτσι κι αλλιώς, ότι διαπράττει οποιεσδήποτε παραβιάσεις δικαιωμάτων στη γειτονική της χώρα.

Ο Βαρθολομαίος, ο οποίος το 2019 εξόργισε το Κρεμλίνο με τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, συνέχισε λέγοντας ότι οι ρωσικές Αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να εστιάσει σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά εγκληματική συμπεριφορά» προσέθεσε.

Από την πλευρά της, «η μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα τέκνα της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι κοινό μας χριστιανικό καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών» συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση», τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Τα σχόλια του Βαρθολομαίου αποτελούν μια ακόμη μομφή προς τον ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, του οποίου η «ευλογία» της ρωσικής εισβολής έχει προκαλέσει τριβές στην Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως, σχολίασε το Reuters.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων» στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αριθμεί 260 εκατ. πιστούς παγκοσμίως, περίπου 100 εκατ. από αυτούς στη Ρωσία.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει πως ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση, έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε τότε, τον πόλεμο τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία της Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. «Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, και όχι το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγιούς εκκλησιαστικής συνείδησης».

Μάλιστα, επισήμανε τότε ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το Ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, δεν το παραδέχεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...