561
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: «Απέτυχε η ομοσπονδία, να εξετάσουμε και άλλες λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 11:34
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: «Απέτυχε η ομοσπονδία, να εξετάσουμε και άλλες λύσεις»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 11:34

Την άποψη ότι η ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο έχει αποτύχει και ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις – ακόμη και η πλήρης διχοτόμηση – εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε».

Προσθέτει ότι η χώρα του δεν αποκλείει αυτή τη λύση: «Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σε ερώτημα κατά πόσο έλαβε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το μήνυμα πως δεν βλέπει αρνητικά λύσεις εκτός πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία και νέες ιδέες.

«Είπαμε πως δεν το αποκλείουμε, δεν το απορρίπτουμε και για αυτό συναντήθηκα και με τον Αντρο Κυπριανού που είναι ένας καλός φίλος μου από τότε που ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε για τη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Μουσταφά Ακιντζί ότι αποδέχεται μόνο λύση ομοσπονδίας, ο τούρκος υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι προσωπική άποψη του κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι λόγο έχει και η «τουρκοκυπριακή κυβέρνηση» αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, «όμως το βέβαιο είναι ότι στο Κραν Μοντανά, στη Γενεύη, με το σχέδιο Ανάν, όλες οι προσπάθειες για ομοσπονδία απέτυχαν».

Αναφέροντας ότι από το Κραν Μοντανά η Τουρκία δεν έχει απορρίψει καμιά επιλογή και δεν επιμένει σε καμιά επιλογή, είπε ότι αυτό που λέει η Τουρκία είναι πως υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές.

«Ας τις βάλουμε όλες στο τραπέζι και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες ιδέες από το νησί ή από τις εγγυήτριες. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε από πριν για το τι θα διαπραγματευτούμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου», είπε.

Είπε ακόμη ότι είναι καιρός για μια διαρκή λύση, μια κοινά αποδεκτή λύση, όχι μόνο από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, αλλά να είναι κοινά αποδεκτή ώστε να περάσει μέσα από τα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στο λαό. Όπως είπε δεν υπάρχει πολυτέλεια ακόμα μιας αποτυχίας.

«Πριν από όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε. Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, για συνομοσπονδία, δύο κράτη ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή;», ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις είναι εξαρχής μη αποδεκτή και είπε ότι  ουδέποτε η Άγκυρα άφησε να νοηθεί ότι θα εγκαταλείψει το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης.

Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού είναι μόνο λόγια και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα χάσουν το μερίδιό τους. Διερωτήθηκε πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, εάν δεν υπάρξει λύση τα επόμενα χρόνια.

Ο τούρκος υπουργός είπε πως η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν αντιδρώ μόνο. Προχωρώ σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και εμείς τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘αν πουλήσω τότε θα το κάνω’», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...