1134
Τζο Μπάιντεν εναντίον Ντόναλντ Τραμπ στη Νάσβιλ | REUTERS/Jim Bourg/Pool

Τραμπ και Μπάιντεν ξανά: «Είναι σοσιαλιστής» – «Είναι ρατσιστής»

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 07:18
Τζο Μπάιντεν εναντίον Ντόναλντ Τραμπ στη Νάσβιλ
|REUTERS/Jim Bourg/Pool

Τραμπ και Μπάιντεν ξανά: «Είναι σοσιαλιστής» – «Είναι ρατσιστής»

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 07:18

Έχοντας στο νου το τι συνέβη πριν από 23 ημέρες σε εκείνο το επεισοδιακό πρώτο debate στο Κλίβελαντ, έβλεπες τους δύο αντιπάλους στη νέα προεδρική τηλεμαχία των ΗΠΑ, αυτή τη φορά στη Νάσβιλ, την πρωτεύουσα της αμερικανικής κάντρι, στο Τενεσί και ένιωθες ότι είναι άλλοι άνθρωποι. Προφανώς βοήθησε το «mute» στο μικρόφωνο του ενός όταν μίλαγε ο άλλος, το οποίο γενικά δεν χρειάστηκε, αλλά είχαν λάβει και τις συμβουλές τους να μην συμβούν τα ίδια και αποξενώσουν κι άλλο τους ψηφοφόρους 11 μέρες πριν τις κάλπες. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν συγκρούστηκαν ξανά, με τον πρώτο να προσπαθεί να ανατρέψει την εις βάρος του δημοσκοπική εικόνα και τον δεύτερο να προσπαθεί να μην κάνει το μεγάλο λάθος —αν υπάρχει επιλογή «mute» για το υπόλοιπο της εκστρατείας ως την 3η Νοεμβρίου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ίσως να τη δοκίμαζε.

Ήταν ένα debate που δεν ξέφυγε από τα όρια. Ναι, ο Τραμπ περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «σοσιαλιστή», ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας καραμπινάτος ρατσιστής, ο Τραμπ είπε τα γνωστά ψέματά του —«ήταν πιο πολιτισμένος αλλά αυτή τη φορά ψευδόταν περισσότερο» σχολίασε αναλυτής του CNN—, όμως ως εκεί. Ακόμα και η συντονίστρια του debate, η Κρίστεν Γουέλκερ, έλαβε τα εύσημα από τον Τραμπ ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες της είχε επιτεθεί επειδή δουλεύει στο… αριστερό NBC. «Σέβομαι πολύ τον τρόπο που το χειρίζεσαι αυτό», της είπε ο Τραμπ.

Έκανε λοιπόν το μεγάλο λάθος ο Μπάιντεν; Όχι, αν εξαιρέσει κανείς μια εικόνα που κυκλοφόρησε με τον ίδιο να κοιτάει το ρολόι του —το 1992 μια αντίστοιχη, υπό άλλες ωστόσο συνθήκες είχε κοστίσει στην εικόνα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου σε debate με τον Μπιλ Κλίντον και τον Ρος Περό.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε τον Τραμπ ως τον κύριο υπεύθυνο για την τραγωδία που βιώνουν οι ΗΠΑ με τον κορονοϊό. Τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως (η πανδημία) θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο».

Η απάντηση του Τραμπ; Ένα ευχολόγιο ότι οι ΗΠΑ των 223.000 νεκρών έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα —«δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας», είπε— και μία.. μιση ανάληψη ευθύνης. Είπε ότι ναι έχει την ευθύνη, αλλά τελικά δεν φταίει αυτός, φταίνε οι Κινέζοι!

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ σε μια από τις ανταλλαγές του με τον Μπάιντεν. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε με το γνωστό ύφος του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από την Covid-19.

«Το πολεμάμε και πολεμάμε σκληρά (…). Το ξεπερνάμε. Φεύγει», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο ένοικος του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους ότι ο κορονοϊός είναι  ουσιαστικά παρελθόν. «Με πρόσβαλε. Εμαθα πολλά (…). Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας», επέμεινε ο Τραμπ.

«Σοσιαλιστής» ο Μπάιντεν

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως… κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε δε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».

«Είναι σε σύγχυση, νομίζει ότι κατεβαίνει στις εκλογές απέναντι σε άλλον άνθρωπο» του απάντησε ο Μπάιντεν.

«Ρατσιστής» ο Τραμπ

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε, υποδεικνύοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών. Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Ηταν ένα σημείο όπου ο Τραμπ ξέφυγε. «Με εξαίρεση τον Αβραάμ Λίνκολν, την πιθανή εξαίρεση (…) κανείς δεν έχει κάνει όσο εγώ» για τους Αφροαμερικανούς, είπε!

«Διεφθαρμένος» ο Μπάιντεν

Ο Τραμπ επιχείρησε να περιγράψει τον αντίπαλό του ως διεφθαρμένο —άλλωστε, υπηρετώντας το γνωστό λαϊκιστικό μοτίβο, κατηγορεί όλους όσοι είναι εναντίον του, από τα media ως τις επιχειρήσεις και βεβαίως τους πολιτικούς ως διεφθαρμένους. Αιχμή του προέδρου ήταν οι δουλειές του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο, στην Ουκρανία και στην Κίνα.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο γιος του Χάντερ δεν έκανε τίποτε παράνομο στην επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ουκρανία ή στην Κίνα. Και όταν ο Τραμπ απαίτησε από τον Μπάιντεν «να εξηγηθεί», εκείνος απάντησε:

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έλαβα ούτε ένα σεντ από το εξωτερικό». Για να προσθέσει ότι οι κατηγορίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου «δεν έχουν καμία βάση» και ο γιος του δεν έβγαλε λεφτά στην Κίνα, όπως ψευδώς είπε ο Τραμπ. «Δημοσιοποίησε τις φορολογικές σου δηλώσεις και σταμάτα να μιλάς για διαφθορά» του αντέτεινε.

Γενικά ήταν μια τηλεμαχία στην οποία ο Τραμπ προσπάθησε με το γνωστό υπεραπλουστευτικό ύφος του να αποκρούσει κάθε κριτική.

«Εγκληματίας» κατά των παιδιών ο Τραμπ

Σε κάποια στιγμή ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον  Τραμπ ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράτυπα στην αμερικανική επικράτεια.

«Τα παιδιά αυτά έμειναν μόνα», «δεν έχουν πουθενά να πάνε», «είναι εγκληματικό», στηλίτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι καταπατά θεμελιώδεις αξίες ως προς το τι σημαίνει Αμερική.

Εξήγγειλε δε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».

Η απάντηση του Τραμπ; Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι  «έφτιαχνε κλουβιά» για τους παράτυπους μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα.

Στο δε θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και των εκπομπών αερίων, το παιδικό επιχείρημα του Τραμπ ήταν το εξής: «δείτε πόσο βρώμικος είναι ο αέρας στην Κίνα και στην Ινδία»!

Ποιος νίκησε;

Σύμφωνα με το CNN, το 53% των ψηφοφόρων που είδαν το debate είπαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε την τηλεμαχία, ενώ το 39% είπαν ότι τα πήγε καλύτερα ο Τραμπ. Ακόμα καλύτερα για τον Μπάιντεν ήταν τα ποσοστά μιας άμεσης δημοσκόπησης που έκανε το CBS: 54% για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, έναντι 35% του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...