556
Παλιές ευτυχισμένες ημέρες (του 2019) για τον Τραμπ και τον Ντε Σάντις | Joe Raedle/Getty Images

Τραμπ: Διαφημίζει τα γήπεδά του τού γκολφ, βρίζει τον Ντε Σάντις

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 19:35
Παλιές ευτυχισμένες ημέρες (του 2019) για τον Τραμπ και τον Ντε Σάντις
|Joe Raedle/Getty Images

Τραμπ: Διαφημίζει τα γήπεδά του τού γκολφ, βρίζει τον Ντε Σάντις

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 19:35

Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ντόναλντ Τραμπ η αδυναμία αξιολόγησης και ιεράρχησης των καταστάσεων, αν και υπήρξε επιχειρηματίας ολκής προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ – και αν από την πρώτη ιδιότητά του έχασε λεφτά ο ίδιος, ο όμιλός του ή οι πιστωτές του, το κακό μικρό και αδιάφορο για τους πολλούς, όμως από τη δεύτερη ιδιότητά του έχασαν το μέτρο οι Ρεπουμπλικανοί, ένας από τους δύο θεσμικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής, επιφέροντας άπαξ διά παντός διατάραξη στο όλο σύστημα.

Η είδηση που πιστοποιεί την παραπάνω αλήθεια αφορά την ανακοίνωση, μέσω email, που εξέδωσε ο Τραμπ και η οποία αφορά την κομπορρημοσύνη του επειδή ξόδεψε (το ρήμα είναι δικό του) «εκατομμύρια δολάρια στο Blue Monster Golf του Trump National Doral, στην καρδιά του Μαϊάμι». Δηλαδή ο Τραμπ αλαζονεύτηκε για τα γήπεδα γκολφ που διαθέτει και για τις υποδομές τους, «τις 2.300 πολυτελείς κατοικίες, τα καταστήματα και τους χώρους λιανικής που θα είναι διαθέσιμα στο Doral».  

Αλλο θέμα δεν υπήρχε να ασχοληθεί το γραφείο του πρώην προέδρου, παρά μόνο το real estate. Δεν εξαπέλυσε καμία επίθεση στον Τζο Μπάιντεν για τις μεταρρυθμίσεις του, για το σχέδιό του περί διευκόλυνσης της ψήφου των μαύρων και των μειονοτικών, αλλά προπαγάνδισε τις τελευταίες μπίζνες του Τραμπ: «Πρόκειται μάλλον για την πιο συναρπαστική κτηματομεσιτική πράξη στη χώρα μας…»

Βέβαια, σε ιδιωτικές συζητήσεις του ο Τραμπ κάνει πολιτική (όπως, τέλος πάντων, αυτός την εννοεί). Και πάλι, όμως, δεν ασχολείται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά με τους δυνητικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του στο ράλι του κομματικού χρίσματος. Δεν τον ενδιαφέρουν άλλα ονόματα πλην του κυβερνήτη της Φλόριντα (όπου και τα γήπεδα γκολφ του Τραμπ), του Ρον Ντε Σάντις, αφού οι αναλύσεις αυτόν προβάλλουν σαν ικανό να τον απειλήσει.

Ανακοίνωση δεν βγάζει ο Τραμπ, όμως τον «λούζει» με πολλά κοσμητικά όταν τα ώτα γύρω του είναι ευήκοα: τον χαρακτηρίζει «βαρετό», «ατάλαντο» και πάνω απ’ όλα «αχάριστο». Ο ίδιος ο Ντε Σάντις δεν λέει τίποτε, αλλά σκέφτεται όντως να αμφισβητήσει εμπράκτως τον Τραμπ αφού δεν παραιτείται από το δικαίωμά του να διεκδικήσει το χρίσμα.

Στα γκάλοπ περί του χρίσματος ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για την όλο και πιο ριζοσπαστικοποιημένη εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών (αυτή είναι η διατάραξη για την οποία γράψαμε παραπάνω). Ο κυβερνήτης της Φλόριντα δεν είναι παρά ένα αντίγραφο του Τραμπ, λαϊκιστής δεξιός, μάλιστα θα μπορούσε κανείς να τον τοποθετήσει και ακόμη δεξιότερα του Τραμπ. Είναι νέος, μόλις 43 ετών, όμως έχει το «θράσος» να αμφισβητεί το πρότυπό του όλο και συχνότερα. Η πιο σημαντική από τις επικρίσεις του αφορά «τον κακό χειρισμό της πανδημίας» από τον Τραμπ.

Ο Ντε Σάντις δεν είναι ο μόνος που αρνείται να παραμερίσει για να περάσει ο… ηγέτης. Ανάλογη στάση κρατούν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (πλέον μισούμενος σφόδρα από τον Τραμπ επειδή δεν εμπόδισε την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν από τη Γερουσία), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και ορισμένου γερουσιαστές όπως ο Τεντ Κρουζ. Οι παραπάνω κρίνουν ότι ο Τραμπ αφ’ ενός έχει γεράσει, αφ’ ετέρου δεν έχει την πολιτική κουλτούρα και την εν γένει συγκρότηση που απαιτεί η Ρεπουμπλικανική υποψηφιότητα, πόσο μάλλον η αμερικανική προεδρία.

Ο Τραμπ επικεντρώνει πάντως στον Ντε Σάντις, ιδιωτικά, συνωμοτικά, όσο το γραφείο του δημοσίως προμοτάρει τα γήπεδα του γκολφ και τις εγκαταστάσεις τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γκάλοπ κοιτάζει ο Τραμπ, αυτά συμβουλεύεται, και οι αριθμοί τού λένε ότι ο νεαρός κυβερνήτης είναι μακράν των υπολοίπων ο πιο σοβαρός αντίπαλός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...