535
Θερμή η υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα | Reuters/Florion Goga

Κινήσεις Ερντογάν στα Τίρανα: Γείτονας της καρδιάς μου η Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 23:15
Θερμή η υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα
|Reuters/Florion Goga

Κινήσεις Ερντογάν στα Τίρανα: Γείτονας της καρδιάς μου η Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 23:15

Εγκάρδια δεκτός στην Αλβανία έγινε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανταπέδωσε τη θερμή υποδοχή μιλώντας για τον «γείτονα της καρδιάς μου».

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Ο τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αμέσως μετά την άφιξη του ο τούρκος πρόεδρος παρέστη στην πόλη Λιάτσι, βορειοδυτικά των Τιράνων, σε τελετή παράδοσης 520 διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020. Προς τιμήν του αποφασίστηκε μάλιστα να δοθεί το όνομά του στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Ερντογάν εγκαινίασε επίσης το ιστορικό τζαμί του 18ου αιώνα Χατζί Εθέμ Μπέη στα Τίρανα, το οποίο αναστηλώθηκε από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού.

Η εκδήλωση στο Λιάτσι, την οργάνωση και τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η τουρκική πλευρά, αξιοποιήθηκε από τον τούρκο πρόεδρο και τον αλβανό πρωθυπουργό για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις περί αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών.

Ο Ερντογάν ανέδειξε στην ομιλία του τον πρωταγωνιστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό του αλβανικού λαού ενώ ο Ράμα δήλωσε «περήφανος που έχει φίλο τον Ερντογάν».

Οι δύο ηγέτες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η χώρα του είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά στο ΝΑΤΟ και τον αλβανό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο Ράμα υπογράμμισε επίσης την πολύπλευρη στήριξη της Τουρκίας προς την Αλβανία.

«Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μου, παρότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν επιβεβαιώνοντας το άκρως θερμό κλίμα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία. «Είμαστε αδέλφια με τους Αλβανούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Εντι Ράμα χαρακτήρισε τον τούρκο πρόεδρο σαν τον «μοναδικό ηγέτη που τηρεί τον λόγο του», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Τουρκία».

Στην ομιλία του στην αλαβανική Βουλή ο τούρκος πρόεδρος τόνισε τις άριστες σχέσεις έξι αιώνων, όπως είπε, που σήμερα δεν είναι απλώς διακρατικές και πολιτικές, αλλά και ανθρώπινες, «σκαλισμένες και στις πέτρες».

Ο Ερντογάν ζήτησε δημόσια από την αλβανική πλευρά «να ανταποκριθεί θετικά στις ευαισθησίες της Τουρκίας», να διαλύσει τους πυρήνες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και να παραδώσει στην Τουρκία στελέχη της που βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια.

Η ολιγόωρη επίσκεψη στην Αλβανία έκλεισε με ομιλία στο αλβανικό Κοινοβούλιο και την υπογραφή επτά συμφωνιών, εμπορικού, εκπαιδευτικού αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου.

Το «αγκάθι» του Σκεντέρμπεη

Την ώρα, πάντως που ο Ερντογάν συμμετείχε στην τελετή παράδοσης των κατοικιών, μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πόλη Λέζα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, απέδιδε τιμές στο μνημείο του εθνικού ήρωα της Αλβανίας Γεωργίου Καστριώτη με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του.

Πρόκειται για κίνηση του Μέτα που δεν πέρασε απαρατήρητη και κάθε άλλο παρά σύμπτωση θεωρήθηκε. Από το 1990 και εντεύθεν ο Καστριώτης (Σκεντέρμπεης) υπήρξε αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με την Τουρκία να επιμένει στην εξάλειψη καθετί που τον θυμίζει. Ο καθολικός αλβανός πολιτικός Ναρντ Ντόκα δήλωσε μάλιστα ότι στην πλατεία που σήμερα πήρε το όνομα του τούρκου προέδρου, ο Γεώργιος Καστριώτης είχε δώσει μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες κατά του Σουλτάνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News