289
Η Μπέρνα Γκοζμπάσι κρατά αναμνηστική φανέλα της εθνικής Τουρκίας με το όνομά της στην πλάτη, στα γραφεία της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας | Twitter

Τουρκία: Πρότυπο για τις γυναίκες η πρώτη πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 15:59
Η Μπέρνα Γκοζμπάσι κρατά αναμνηστική φανέλα της εθνικής Τουρκίας με το όνομά της στην πλάτη, στα γραφεία της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας
|Twitter

Τουρκία: Πρότυπο για τις γυναίκες η πρώτη πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 15:59

Η Μπέρνα Γκοζμπάσι είναι 46 ετών, πετυχημένη επιχειρηματίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε ποδοσφαιρική ομάδα της Τουρκίας

Η Γκοζμπάσι υπερίσχυσε όλων των αντρών για να γίνει πρόεδρος της ομάδας Καϊσέρισπορ, στην πόλη Καϊσέρι (η γνωστή Καισάρεια) και οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι αυτή θα είναι η αρχή για να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες σε υψηλές θέσεις στο τουρκικό ποδόσφαιρο.

Μέχρι στιγμής, η θητεία της στην προεδρική καρέκλα θεωρείται πετυχημένη, καθώς φύσηξε φρέσκος αέρας στα αποδυτήρια μίας ομάδας που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Σούπερ Λίγκας. Σε δύο χρόνια, η Καϊσέρισπορ, άλλαξε τρεις προέδρους και τρεις προπονητές και κόντεψε να κηρύξει πτώχευση με χρέη που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Η νέα πρόεδρος φιλοδοξεί να φέρει τα στοιχεία που την έκαναν πετυχημένη έμπορο και στα αποδυτήρια. «Το πνεύμα του ανταγωνισμού με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου. Χρησιμοποιούσα πολλούς ποδοσφαιρικούς όρους για να εξηγήσω επιχειρηματικά ζητήματα και τώρα θα προσπαθήσω να προσαρμόσω τις επιχειρηματικές μου γνώσεις στο ποδόσφαιρο», λέει στους Times.

Σε μία χώρα που θεωρείται από τις χειρότερες για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η Γκοζμπάσι ξεχωρίζει. Περισσότερες από 300 γυναίκες σκοτώθηκαν από άντρες, στην Τουρκία, μέσα στο 2019. Μετά από δολοφονίες που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, οι γυναίκες βγαίνουν ολοένα και πιο συχνά στους δρόμους, διαμαρτυρόμενες για την πατριαρχία, έχοντας να αντιμετωπίσουν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αστυνομική βία.

Η νέα πρόεδρος στηρίζει καμπάνιες και πρωτοβουλίες υπέρ των γυναικών για να ευαισθητοποιήσει τους άντρες που πηγαίνουν στα γήπεδα.

Ο Μπουλέντ Ουιγκούν, ο 48χρονος προπονητής της Καϊσέρισπορ, είπε χαρακτηριστικά ότι η πατριαρχική κουλτούρα στην Τουρκία έχει φέρει τις ομάδες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Οι άντρες τα έχουν κάνει χάλια σχεδόν σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας και χρειάζονται μία γυναίκα για να ταράξει τα νερά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...