271
Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της βίας στην Τουρκία | REUTERS/Murad Sezer

Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας (και του Ερντογάν)

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 23:00
Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της βίας στην Τουρκία
|REUTERS/Murad Sezer

Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας (και του Ερντογάν)

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 23:00

Προκρίνοντας το αίτημα για περισσότερη ελευθερία και ζητώντας το τέλος της πατριαρχίας, χιλιάδες γυναίκες κατέκλυσαν, το βράδυ της Πέμπτης, κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Αποφάσισαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά των σεξουαλικών διακρίσεων γιορτάζοντας με τον δικό τους τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Ολες μαζί είμαστε ισχυρές», «Θ’ αντισταθείτε μαζί μας αυτήν την άνοιξη;», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ τα οποία κρατούσαν οι διαδηλώτριες διασχίζοντας τη λεωφόρο Ιστικλάλ, την καρδιά της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Στις ογκώδεις διαδηλώσεις πρωταγωνίστησαν και συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν που έχει ουκ ολίγες φορές βρεθεί στο στόχαστρο επικριτών για τις θέσεις της σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η κατάσταση των γυναικών εδώ είναι ντροπιαστική. Και χειροτερεύει» δήλωσε η διαδηλώτρια Τουρκάν Γκεζμίς. «Δεν μας αφήνουν ελεύθερες. Καθημερινά, δεχόμαστε πιέσεις και ξανά πιέσεις. Φτάνει, πια!» πρόσθεσε.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν συχνά δηλώσεις τούρκων πολιτικών κάνοντας λόγο για σεξισμό. Πλήθος σχολίων πυροδότησε η δήλωση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την 8η Μαρτίου: Επανέλαβε την επιθυμία του οι Τούρκοι να αποκτούν «τουλάχιστον τρία παιδιά».

«Οταν το λέω αυτό, ενοχλώ κάποιους. Γιατί; Επειδή είναι εχθροί του έθνους μας» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος που κατηγορήθηκε για σεξισμό.

Θλίψη, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι μόνο τον Φεβρουάριο 47 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της οργάνωσης We Will Stop Femicide Platform.

Το περασμένο έτος, συνολικά 409 γυναίκες βρήκαν τραγική κατάληξη αφότου υπέστησαν βία σε βάρος τους. Το 2016 ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν ήταν μικρότερος, έφτανε τις 328.

Συγκλονίζουν και τα στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της βίας σε βάρος ανήλικων κοριτσιών. Οπως εκτιμάται για το 2017, 387 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...