294
Κρεμμύδια στον ήλιο - αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπαλλήλων του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας που ψάχνουν κρυμμένα στοκ σε αποθήκες αισχροκερδών χονδρεμπόρων | Shutterstock

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα κάνει τον πληθωρισμό με τα… κρεμμυδάκια

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 22:36
Κρεμμύδια στον ήλιο - αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπαλλήλων του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας που ψάχνουν κρυμμένα στοκ σε αποθήκες αισχροκερδών χονδρεμπόρων
|Shutterstock

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα κάνει τον πληθωρισμό με τα… κρεμμυδάκια

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2018, 22:36

Πολλή κρεμμυδίλα! Αυτή αρκεί για να φέρει δάκρυα στα μάτια ενός οικονομολόγου, λέει το nbc.

Η Τουρκία προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, κατηγορώντας το χονδρεμπόριο για στοκάρισμα αποθεμάτων κρεμμυδιών με σκοπό την τεχνητή έλλειψη και την ανατίμησή τους στην αγορά. Ολα αυτά ενώ αντιμετωπίζει οικονομική κρίση που οφείλεται στο αδύναμο νόμισμά της, στο ύψος του χρέους της και στη διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε σε 25% τον Σεπτέμβριο -ο υψηλότερος της δεκαπενταετίας-, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της.

Μια τσάντα κρεμμύδια, που πωλείται στη Σμύρνη επί παραδείγματι, κόστιζε περί τα 50 αμερικανικά σεντς τον περασμένο μήνα και τώρα ένα ολόκληρο δολάριο, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, και ίσως βαρύνει ακόμη περισσότερο για τον τούρκο καταναλωτή φθάνοντας τα 2 δολάρια έως το τέλος του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιστάθηκε στην πίεση για αύξηση των επιτοκίων, ελπίζοντας για συνεχή ανάπτυξη, τροφοδοτούμενη από τις δημόσιες επενδύσεις στις κατασκευές (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, τεμένη, νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, κ.λπ.)

Και τώρα ο γαμπρός του, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διέταξε τους επιθεωρητές του υπουργείου του να εμποδίσουν τους χονδρεμπόρους να στοκάρουν προϊόντα με σκοπό να επιτύχουν ανατιμήσεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε την αποθήκευση» δήλωσε.

O υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, πρωταγωνιστεί στη «μάχη των κρεμμυδιών» που δίνει ο πεθερός του (REUTERS/Murad Sezer)

Η δήλωση του Αλμπαϊράκ «έπαιξε» βέβαια πολύ στα φιλοκυβερνητικά Μέσα, αλλά γελοιοποιήθηκε στα ποσταρίσματα επωνύμων και ανωνύμων: πολλοί κοροϊδεύουν το κυνήγι του στοκαρισμένου κρεμμυδιού σαν μια άσκοπη απόσπαση της προσοχής του κόσμου από την επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Τουρκίας. Αφού το κρεμμύδι αντιπροσωπεύει μόνο το 0,221% στον επίσημο πληθωρισμό της Τουρκίας.

Ετσι γράφτηκαν διάφορα: «Ελευθερώστε τα κρεμμύδια!» ή «σταματήστε τους λαθρεμπόρους κρεμμυδιών!» ή «Οπλα, ηρωίνη και… λαχανικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...