372
Στιγμιότυπο από το ανατριχιαστικό βιντεοκλίπ «This is America» του Ντόναλντ Γκλόβερ | CreativeProtagon

To «This is America» είναι ό,τι πιο άβολο και ό,τι πιο χρήσιμο μπορείς να δεις

Στιγμιότυπο από το ανατριχιαστικό βιντεοκλίπ «This is America» του Ντόναλντ Γκλόβερ
|CreativeProtagon

To «This is America» είναι ό,τι πιο άβολο και ό,τι πιο χρήσιμο μπορείς να δεις

Είχαμε πολύ καιρό να δούμε ένα βίντεο που γίνεται viral στο YouTube και πραγματικά έχει πολλά να πει. Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου βιντεοκλίπ του Ντόναλντ Γκλόβερ, γνωστού και με το καλλιτεχνικό όνομα Childish Gambino, έγινε κατά τη διάρκεια της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής «Saturday Night Live».

Και πραγματικά, το «This is America» (Αυτή είναι η Αμερική) ανέβασε τον πυρετό του Σαββατόβραδου στα ύψη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αλλά και κύματα θαυμασμού από πολλούς που είπαν «επιτέλους, κάποιος που μιλά ανοιχτά για τη μάστιγα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ».

Γυρισμένο σε μια αχανή αποθήκη, το βίντεο ακολουθεί τον Γκλόβερ- Childish Gambino, ο οποίος εμφανίζεται χωρίς μπλούζα και με αέρα σκληροπυρηνικού ράπερ, να εκστομίζει στίχους άλλοτε ανώδυνους (we just wanna party / party just for you) και άλλοτε ενοχλητικά επώδυνους: «This is America / Guns in my area».

Περπατάει, χορεύει και ραπάρει φαινομενικά αμέριμνος, οι εκφράσεις του προσώπου του σου προκαλούν πολλές φορές γέλιο, το οποίο όμως σου κόβεται απότομα, όταν ξαφνικά ο ίδιος, βγάζει ένα όπλο και σκοτώνει πρώτα έναν αιχμάλωτο που φορά κουκούλα και λίγο αργότερα, μια χαρωπή γκόσπελ χορωδία.

Το βιντεοκλίπ του «This is America» συνέπεσε χρονικά με τις νέες ακραίες δηλώσεις που έκανε ο Ντόλαντ Τραμπ στο συνέδριο της NRA (National Rifle Association), του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με τη θεωρία που διατύπωσε, οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, θα είχαν λιγότερους νεκρούς εάν τα θύματα οπλοφορούσαν.

Τα 15 εκατομμύρια views που συγκέντρωσε το βίντεο του Ντόναλντ Γκλόβερ μέσα σε λίγες μόνο ώρες, όπως σχολιάζει και δημοσίευμα του Variety, αποδεικνύουν ότι «είναι ό,τι πιο άβολο και ό,τι πιο χρήσιμο παρακολουθήσαμε εδώ και πολύ καιρό».

Κόντρα σε ό,τι σάχλα κυκλοφορεί και καυχιέται ότι γίνεται viral, όπως για παράδειγμα το κακόγουστο «Despacito», τέτοια βίντεο που ισοδυναμούν με μια πολύ γερή γροθιά στο στομάχι έχουν λόγο ύπαρξης και έκφρασης και, ευτυχώς, τεράστια απήχηση.

Ο Γκλόβερ δεν διακωμωδεί το τόσο σοβαρό ζήτημα της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας. Αντιθέτως, υπογραμμίζει πόσο φαιδρή και ανατριχιαστική είναι η εικόνα ενός ανθρώπου, που σαν κακομαθημένο παιδάκι πατάει τη σκανδάλη ενός όπλου και σκορπάει τον θάνατο και τον τρόμο. Επειδή το «παιχνίδι» του είναι γεμάτο με αληθινές σφαίρες και εκείνοι που σημάδευε ήταν αληθινοί άνθρωποι και όχι άψυχες μαριονέτες.

Αυτή είναι η Αμερική, κύριε Τραμπ; Είναι η ερώτηση του βίντεο, που πολύ γρήγορα γίνεται κατάφαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...