692
O Κιλιάν Εμπαπέ έχει κάθε λόγο να χαμογελάει - ο κόσμος είναι δικός του. Και είναι μόλις 20 ετών | Facebook/Kylian Mbappé

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μέλλον του ποδοσφαίρου εικοσάρησε

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2018, 10:45
O Κιλιάν Εμπαπέ έχει κάθε λόγο να χαμογελάει - ο κόσμος είναι δικός του. Και είναι μόλις 20 ετών
|Facebook/Kylian Mbappé

Κιλιάν Εμπαπέ: Το μέλλον του ποδοσφαίρου εικοσάρησε

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2018, 10:45

Πώς είναι, άραγε, να είσαι μόλις 20 ετών, παγκόσμιος πρωταθλητής και το ακριβότερο ποδοσφαιρικό διαμάντι του κόσμου; Πώς είναι, ήδη στα 20, να έχεις γίνει παγκόσμιο είδωλο; Να κερδίζεις 18.000.000 ευρώ το χρόνο, η Nike να σχεδιάζει πανάκριβα παπούτσια στ’ όνομά σου κι ο Λεμπρόν Τζέιμς να βλέπει, απαραιτήτως, ένα παιχνίδι σου κάθε φορά που ταξιδεύει στο Παρίσι; Να συναντάς στις βόλτες σου δεκάδες ανθρώπους που σε εκλιπαρούν για ένα σου αυτόγραφο; Να έχει γίνει η ζωή σου βιβλίο πριν, καν, τη ζήσεις;

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, που γεννήθηκε σαν σήμερα (20 Δεκεμβρίου) το 1998 στο Μποντί της Γαλλίας από καμερουνέζους γονείς, είναι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει. Γιατί κανένας άλλος ποδοσφαιριστής, ποτέ, δεν πρόλαβε να πετύχει ως teenager όσα εκείνος. Κανείς άλλος δεν ανέβηκε τα σκαλιά της καταξίωσης με τέτοια ταχύτητα. Μόνον ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο -το «Φαινόμενο»- ήταν καλύτερος, ως σκόρερ, σε τόσο νεαρή ηλικία. Τι λέει, λοιπόν, για όλα αυτά ο ένας και μοναδικός;

«Είμαι χαρούμενος. Ζω τη ζωή που πάντα ονειρευόμουν. Νομίζω, όμως, πως κάτι χάνω. Τις στιγμές των λεγόμενων κανονικών ανθρώπων της ηλικίας μου: το να βγαίνω με φίλους, να περνάω καλά».

Το υπερφυσικό αγόρι των ευρωπαϊκών γηπέδων δεν ήταν δυνατόν να έχει μια φυσιολογική ζωή. Γιατί όλα πάνω του είναι αφύσικα. Η υπερηχητική του ταχύτητα. Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει κατεύθυνση, σαν αιλουροειδές. Η ικανότητά του να διαλύει κάθε αμυντικό πλάνο των αντιπάλων. Το φαρδύ του χαμόγελο, σαν γκριμάτσα καρτούν, ακόμη και τις στιγμές που το στρες λυγίζει πολύ πιο έμπειρους συμπαίκτες του. Η ωριμότητά του όταν, στα 19 του, ένα ολόκληρο έθνος προσδοκούσε από ‘κείνον να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Παρίσι. Μα, πάνω απ’ όλα, η τρομακτική του εξέλιξη.

Πέτυχε το πρώτο του επίσημο γκολ όταν ήταν 17 ετών και δύο μηνών. Στο Champions League, σε ηλικία 18 ετών και δύο μηνών (απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι). Εκανε ντεμπούτο με την εθνική Ανδρών σε ηλικία 18 ετών και τριών μηνών, σε σύλλογο 16 ετών και 11 μηνών, και στο Champions League 17 ετών και 9 μηνών. Μέσα σε περίπου τρία χρόνια επαγγελματικής καριέρας έχει καταφέρει να σκοράρει πάνω από 70 γκολ σε επίσημες διοργανώσεις. Ο Νεϊμάρ, ο Γουέιν Ρούνεϊ, ή ο Σέρχιο Αγουέρο, στην ηλικία του, δεν είχαν φτάσει ούτε τα 50. Τα στατιστικά του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο πριν κλείσουν τα 20 (είχαν μόλις 27 και 20 γκολ, αντιστοίχως), ωχριούν μπροστά στα κατορθώματα του γάλλου «πρίγκηπα».

Το καλοκαίρι του 2015 ο Εμπαπέ ήταν η τρίτη επιλογή του Ζαρντίμ (του τότε προπονητή της Μονακό), πίσω από τον Φαλκάο και τον Ζερμέν. Ενάμισι χρόνο αργότερα, έπειτα από 22 γκολ σε 36 ματς, η αξία του αυξήθηκε πάνω από… 20.000%. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόσφερε 110 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Τον αγόρασε, τελικώς, η Παρί Σεν-Ζερμέν με 180 εκατομμύρια, ενώ δύο χρόνια πριν κόστιζε 250.000 ευρώ, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt.

Σήμερα είναι ο πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES), με 216,5 εκατ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω του τον άγγλο επιθετικό της Τότεναμ, Χάρι Κέιν (197,3 εκατ. ευρώ) και τον συμπαίκτη του στην Παρί, Νεϊμάρ (197 εκατ. ευρώ). Κοστίζει τα διπλάσια χρήματα -και βάλε- από τον παιδικό του ήρωα, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι, έπρεπε να τις δεις για να τις πιστέψεις. Αρχισε να δίνει τις μαγευτικές παραστάσεις του στον νοκ-άουτ αγώνα με την Αργεντινή. Τι σημειολογία! Τη μέρα που ο Μέσι και ο Ρονάλντο γύριζαν σπίτι, όλοι είδαν μπροστά τους τον διάδοχό τους. Γρήγορο σαν τον άνεμο και δυνατό σαν το ατσάλι, όπως θα είναι οι ήρωες των γηπέδων από ‘δω και πέρα. Το «μέλλον του ποδοσφαίρου», όπως τιτλοφόρησε το Time το εκτενές αφιέρωμά του στον Κιλιάν, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο.

Σεμνός, προσιτός και χαμηλών τόνων, ο γελαστός Εμπαπέ -ο δεύτερος έφηβος που πέτυχε γκολ σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Πελέ- εξελίσσεται σε ένα πρότυπο που η κοινωνία, όχι μόνο το ποδόσφαιρο, έχει ανάγκη. Αρκεί ν’ αντέξει, εκεί ψηλά. Γιατί είναι μόλις 20 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...