483
Η βιομηχανία της μόδας εκπέμπει κάθε χρόνο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που εκπέμπουν οι διεθνείς αερομεταφορές και η ναυτιλία μαζί.. | Shutterstock

Το fast fashion καταστρέφει τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 12:40
Η βιομηχανία της μόδας εκπέμπει κάθε χρόνο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που εκπέμπουν οι διεθνείς αερομεταφορές και η ναυτιλία μαζί..
|Shutterstock

Το fast fashion καταστρέφει τον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2018, 12:40

Κάποια στιγμή οι ειδικοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι η βιομηχανία της μόδας συμβάλει στην μόλυνση του περιβάλλοντος πολύ περισσότερο από όσο φαινόταν σε πρώτο επίπεδο. Ετσι ξεκίνησε μια συστηματική μελέτη των επιπτώσεων που έχει η παραγωγή αλλά και το εμπόριο ενδυμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί κάποιες μελέτες οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η βιομηχανία της ένδυσης προκαλεί τεραστίων διαστάσεων μόλυνση σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

Πριν από λίγους μήνες παρουσιάστηκε μια έρευνα που έγινε από το Ιδρυμα Ελεν Μακ Αρθουρ στη Βρετανία στην οποία αναφέρεται ότι η βιομηχανία της μόδας εκπέμπει κάθε χρόνο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που εκπέμπουν οι διεθνείς αερομεταφορές και η ναυτιλία μαζί.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι προκαλείται σοβαρή χημική ρύπανση από την επεξεργασία και τη βαφή των υφασμάτων ενώ επίσης στις θάλασσες καταλήγουν πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι μικροπλαστικών από τις μικροΐνες που παράγονται κατά το πλύσιμο των ρούχων στα πλυντήρια. Αυτή η έρευνα ανέδειξε και ένα ακόμη παράγοντα που συμβάλει στην μόλυνση του περιβάλλοντος που δεν είναι άλλος από την απουσία ανακύκλωσης των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρούχων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί μια νέα καταναλωτική τάση, η λεγόμενη «fast fashion».

Σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου οι νεότερες γενιές αγοράζουν συνεχώς ρούχα, ως επί το πλείστον φθηνά, τα οποία φοράνε μόνο μερικές φορές και μετά τα πετάνε. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι σε όλον τον πλανήτη ένα φορτηγό γεμάτο ρούχα καταλήγει στα σκουπίδια κάθε δευτερόλεπτο.

Οι νεότερες γενιές αγοράζουν συνεχώς ρούχα, ως επί το πλείστον φθηνά, τα οποία φοράνε μόνο μερικές φορές και μετά τα πετάνε

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας επιβεβαιώνει τα ευρήματα των προηγούμενων μελετών και καταγράφει ως σημαντικό πλέον πρόβλημα για το περιβάλλον το fast fashion. Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον διπλάσιες ποσότητες ρούχων από εκείνες που αγόραζαν πριν από μια δεκαετία.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα ψάρια τρώνε τις μικροΐνες από το πλύσιμο των ρούχων που καταλήγουν στην θάλασσα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής των Κοινοτήτων αναμένεται να προτείνει στην βρετανική κυβέρνηση την άμεση ανάληψη δράσεων για το περιορισμό του προβλήματος.

Η επιτροπή θα προτείνει στην βρετανική κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία της μόδας και να τους ζητήσει να περιορίσουν την πρωτογενή μόλυνση από την παραγωγή των ρούχων καθώς και να κατασκευάζουν ενδύματα με μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Η επιτροπή θα προτείνει επίσης στην κυβέρνηση να περάσει νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται το πέταγμα των ρούχων στα σκουπίδια.

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση ειδικά στην καταναλωτική συμπεριφορά πάνω από το 25% της μόλυνσης του πλανήτη θα προέρχεται από την βιομηχανία της ένδυσης» δηλώνει η Μέρι Κριγκ, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...