1024
Ο Μπεργκ με μία ακόμα μαγική εμφάνιση «σκότωσε» την ΑΕΚ στο αθηναϊκό ντέρμπι | IntimeSports

Το «φαινόμενο» Μάρκους Μπεργκ

Sportscaster Sportscaster 3 Απριλίου 2017, 11:44
Ο Μπεργκ με μία ακόμα μαγική εμφάνιση «σκότωσε» την ΑΕΚ στο αθηναϊκό ντέρμπι
|IntimeSports

Το «φαινόμενο» Μάρκους Μπεργκ

Sportscaster Sportscaster 3 Απριλίου 2017, 11:44

Είναι κάτι παίκτες που αρνούνται να σε εντυπωσιάσουν. Σιχαίνονται το περιττό, περιφρονούν το θεαματικό, τους νοιάζει μόνον η ουσία. Για έναν σέντερ-φορ, η ουσία είναι το γκολ. Η ειδικότητα του Μάρκους Μπεργκ.

Εχει το χάρισμα να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα με όλους τους πιθανούς -και απίθανους- τρόπους, ακόμη και σε ματς που είναι «εξαφανισμένος». Πώς το κάνει; «Βρίσκομαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή», θα σου πει ο ίδιος. Υπάρχουν ένα σωρό πιο γρήγοροι, πιο τεχνίτες επιθετικοί. Αλλά είναι αυτή η «έκτη αίσθηση» -του πού θα πάει η μπάλα- που κάνει τον Σουηδό να ξεχωρίζει. Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.

Είναι απίστευτος «killer», και αυτό φαίνεται -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- τώρα που ο Παναθηναϊκός «πήρε μπρος», που ο Μπεργκ δεν βολοδέρνει αβοήθητος στην απέναντι περιοχή. Οταν η ομάδα απέκτησε σχέδιο και προσανατολισμό, χάρη στη δουλειά του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο μέχρι πρότινος πιο αδικημένος «γκολτζής» του ελληνικού πρωταθλήματος άρχισε (και συνεχίζει) να σκοράρει ασταμάτητα.

Στα πρώτα 14 παιχνίδια της εφετινής Σούπερ Λιγκ είχε πετύχει μόνον πέντε γκολ. Μόλις μπήκε το 2017, ο Μπεργκ… σεληνιάστηκε. Με 15 τέρματα σε 14 αγωνιστικές, είναι πρώτος σκόρερ σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από την αρχή της χρονιάς, μπροστά από τον Μέσι (12), τον Λουκακού (11), τον Λεβαντόφσκι (10), ή τον Χάρι Κέιν (9). Αυτή την κορυφή τη μοιράζεται με τον Ολλανδό Μπας Ντοστ, που έχει πετύχει -κι αυτός- 15 γκολ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβώνας (σε 11 ματς).

1661738
Ο σουηδός επιθετικός πανηγυρίζει το δεύτερο του γκολ στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ

Στα οκτώ τελευταία παιχνίδια που έχει αγωνιστεί -επτά με τον Παναθηναϊκό και ένα με τη Σουηδία (χωρίς να υπολογίζεται άλλο ένα ματς με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, στο οποίο μπήκε ως αλλαγή στο 87′)- έχει σκοράρει στα επτά. Συνολικά 12 γκολ από τις 12 Φεβρουαρίου κι έπειτα, που είχε σημειώσει «χατ-τρικ» στο 4-0 με τον Παναιτωλικό. Στον μοναδικό αγώνα που δεν τα κατάφερε, ο Παναθηναϊκός έχασε (1-0 από την Ξάνθη). Ο Σουηδός σκόραρε, μεταξύ άλλων, στο 1-1 με τον Ηρακλή, στο 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό και, την Κυριακή, δυο φορές στη νίκη (3-2) επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όπου δημιούργησε το πρώτο γκολ της ομάδας του.

Με τα χθεσινά του τέρματα έφτασε τα 20 στο Πρωτάθλημα και τα 27 στη σεζόν, καταρρίπτοντας το προσωπικό του ρεκόρ παραγωγικότητας. Η κορυφαία επίδοση του Σουηδού στην καριέρα του ήταν τα 26 τέρματα με τη φανέλα της Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία, το 2008-2009, τότε που το όνομά του πρωτο-ακούστηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, την πρώτη του χρονιά (2013-2014) είχε πετύχει 23 γκολ, τη δεύτερη 22 και την τρίτη 19. Συνολικά στο ελληνικό πρωτάθλημα (μαζί με τα play-offs), έχει 69 γκολ (σε 113 εμφανίσεις) – και χρειάζεται άλλα τρία για να πιάσει τον Νίκο Λυμπερόπουλο στην έβδομη θέση των κορυφαίων σκόρερς του Παναθηναϊκού, όλων των εποχών. Σε όλες τις διοργανώσεις έχει σκοράρει 91 τέρματα (σε 147 ματς).

Οσο ο 31χρονος σταρ του «Τριφυλλιού» εξακολουθεί να «βομβαρδίζει» τα αντίπαλα δίχτυα, είναι λογικό να τον συγκρίνουν με άλλα μεγάλα «εννιάρια» του πρόσφατου παρελθόντος: τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Τζιμπρίλ Σισέ. Αλλά, μια τέτοια διαδικασία, πολύ δύσκολα μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι και οι εποχές (του Παναθηναϊκού) τόσο διαφορετικές… Ο Σισέ έμεινε λίγο. Αν και σε μια διετία (2009-2011) πρόλαβε να σκοράρει 47 φορές στο Πρωτάθλημα και 55 σε όλες τις διοργανώσεις, και είχε τεράστια επιρροή στην ομάδα, αυτές οι επιδόσεις του δεν τον κατατάσσουν ούτε, καν, στην πρώτη δεκάδα των σκόρερς του Παναθηναϊκού, όλων των εποχών. Ο Βαζέχα έμεινε πολύ: 15 σεζόν παρά λίγους μήνες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί με επιθετικό πρώτης γραμμής στη σύγχρονη εποχή. Είναι απίθανο, λοιπόν, ο Μπεργκ ή οποιοσδήποτε παίκτης στο μέλλον, να πλησιάσει τα 290 γκολ του Πολωνού (σε 502 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις).

786873
Ο Παναθηναϊκός έχει βρει ένα σπουδαίο επιθετικό μετά την εποχή Σισέ

Δεν έχουν νόημα, αυτές οι αριθμητικές συγκρίσεις. Μαρτυρούν, όμως, μια πραγματικότητα: ότι ο σουηδός φορ έχει, ήδη, κερδίσει τη θέση του στις καρδιές των παναθηναϊκών, δίπλα στον Βαζέχα και τον Σισέ. Εστω κι αν δεν έχει καταφέρει, ακόμη, να τους φέρει ένα Πρωτάθλημα. Ούτε είναι απαραίτητες, για να πιστοποιήσουν τη σπάνια ευχέρεια που διαθέτει ο Μπεργκ στο σκοράρισμα. Αυτό το αντιλαμβάνεται κάποιος παρακολουθώντας τον μέσα στο γήπεδο, έστω κι αν δεν γνωρίζει ότι, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι σήμερα, έχει πετύχει οκτώ φορές, τρία ή και περισσότερα τέρματα (έξι χατ-τρικ, ένα καρέ και ένα πενταρέ).

Ο Μπεργκ είναι το ζωντανό παράδειγμα της αβεβαιότητας την οποία εμπεριέχει κάθε μετεγγραφή. Οταν ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να του εμπιστευτεί τη φανέλα με το Νο 9, ο «μελλοντικός παρτενέρ του Ιμπραϊμοβιτς στην εθνική ομάδα της Σουηδίας» ούτε που θύμιζε τον ποδοσφαιριστή που, το 2009, είχε τον Κόσμο στα πόδια του. Η μετακίνησή του στο Αμβούργο, από την ολλανδική Γκρόνινγκεν, ήταν η αφετηρία του κατήφορου. Μεταξύ πάγκου, εξέδρας και Αϊντχόβεν, όπου πήγε ως δανεικός, ματαίως προσπαθούσε να ξαναβρεί τον εαυτό του. Ακόμη και σήμερα, ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει.

Τι άλλαξε, από το 2013; Αυτό μπορεί να το πει με βεβαιότητα: Πρώτον, είχε γνωρίσει την Ζοζεφίν Λίνγκμπλομ, τη σημερινή σύζυγό του, η οποία τον βοήθησε να βγει από τα συντρίμια του. Δεύτερον, συναντήθηκε με τον Παναθηναϊκό, που -όπως λέει ο ίδιος- τον έκανε να νιώσει πολύτιμος για την ομάδα, του έδωσε αυτοπεποίθηση και ένα έξτρα κίνητρο. Ισως επειδή και ο Παναθηναϊκός, εκείνη την εποχή, ήταν στα κάτω του. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Μπεργκ «αναστήθηκε», βρήκε το χαμένο του… φονικό ένστικτο, κέρδισε ξανά τη θέση του στην εθνική Σουηδίας.

Είναι, πάλι, ευτυχισμένος. Στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, μέχρι το 2019, με αναπροσαρμογή των αποδοχών του (1,1 εκατ. ευρώ τον χρόνο χωρίς τα bonus). Φυσικά, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας. Την περασμένη Ανοιξη, ο Μάρκους και η Ζοζεφίν αγόρασαν το δικό τους σπίτι στην περιοχή της Γλυφάδας. Κάποια στιγμή θα φύγουν, γιατί το όνειρο του Μπεργκ είναι να κλείσει την καριέρα του στην Γκέτεμποργκ, όμως θα επιστρέψουν για να ζήσουν εδώ και μετά το ποδόσφαιρο. Στα όνειρά τους περιλαμβάνεται και ένα μετάλλιο πάνω από το τζάκι: του πρωταθλητή Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...