286
Πέρα από τις ανακοινώσεις από Σουλτς, Μέρκελ και Ζεεχόφερ δεν έχουν αλλάξει πολλά | REUTERS/Fabrizio Bensch

Το CDU κατηγορεί το SPD ότι «δεν παίζει μπάλα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 13:31
Πέρα από τις ανακοινώσεις από Σουλτς, Μέρκελ και Ζεεχόφερ δεν έχουν αλλάξει πολλά
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Το CDU κατηγορεί το SPD ότι «δεν παίζει μπάλα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 13:31

Η συμφωνία έκλεισε, η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε, έστω με αρκετές αντιρρήσεις, αλλά οι κανονικές συνομιλίες για τον σχηματισμό του Μεγάλου Συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες ακόμη να αρχίσουν.

Η πίεση από την πλευρά του CDU/CSU έχει αρχίσει να μεγαλώνει, με σημαίνοντα στελέχη της παράταξης μόλις να είναι σε θέση να κρύψουν τον εκνευρισμό τους για τις εξελίξεις ή μάλλον για την απουσία τους.

O Αντρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας του CSU στη Βαυαρία, σχολίασε δηκτικά την ανακοίνωση του SPD ότι προτίθενται να ξεκινήσουν αυτή τη Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού: «Είμαστε στον αγωνιστικό χώρο, έχουμε βάλει τις φανέλες και η άλλη ομάδα δεν βγαίνει».

Ο ίδιος απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο για ουσιώδεις αλλαγές της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για «προσύμφωνο, το οποίο αποτελεί την βάση για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες».

Τόσο ο Σόιερ όσο και η αντιπρόεδρος του CSU Γιούλια Κλέκνερ έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Καρναβάλι, που είναι στις 12 Φεβρουαρίου στη Γερμανία.

Πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες άσκησε και ο Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU: «Πρέπει εντός δύο, τριών εβδομάδων να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις», είπε σε δημοσιογράφους.

Και οι δηλώσεις συνεχίζονται: Η Κλέκνερ επισήμανε στους Σοσιαλδημοκράτες ότι «η επικέντρωση στον εαυτό μας και η ενασχόληση με αυτόν δεν είναι της παρούσης», ενώ και ο Ράινερ Χάζελοφ, χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ, αναφέρθηκε στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και τόνισε με νόημα ότι «ο λαός αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Από το SPD τονίζεται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους πιέσουν.

Υπενθυμίζουν μάλιστα (προφανώς και στους εταίρους τους) ότι οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων διήρκεσαν 4 εβδομάδες για να καταλήξουν τελικά σε αποτυχία, ενώ οι διερευνητικές Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών διήρκεσαν μόλις 5 μέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...