447
Ερειπωμένη κατοικία στο Δυρράχιο | REUTERS/Florion Goga

Τις πληγές του σεισμού μετρά – και αρχίζει να επουλώνει – η Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 18:02
Ερειπωμένη κατοικία στο Δυρράχιο
|REUTERS/Florion Goga

Τις πληγές του σεισμού μετρά – και αρχίζει να επουλώνει – η Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 18:02

Στο δύσκολο έργο της εκτίμησης των ζημιών και της αποκατάστασης για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν πληγεί από την καταστροφική δόνηση της Τρίτης στρέφεται η Αλβανία, η οποία τερμάτισε το έργο της διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα, ανακοίνωσε, σε κυβερνητική σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου, ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου ανήλθε στα 50. Λίγο αργότερα, έφυγε από τη ζωή ένα τραυματίας που νοσηλευόταν στην εντατική, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 51.

Συνολικά 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία. Εκατοντάδες άλλοι είχαν χρειαστεί βοήθεια, πολλοί πάντως έφεραν ελαφρά τραύματα.

Επιπλέον, ο αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια. Κήρυξε ακόμη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας, βόρεια των Τιράνων. Οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίστηκαν.

Ευχαριστίες από τον Ράμα

Σε μήνυμά του από την προσωπική του ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε τις «άπειρες ευχαριστίες» του προς τον ελληνικό λαό και στους φίλους του, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, για τη συμπαράσταση που προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο αυτή την ώρα αλβανικό λαό.

Θαύμασα, είπε, τους έλληνες διασώστες και ελπίζω, πρόσθεσε, κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε.

Σήμερα Σάββατο άρχισαν οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε οκτώ σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο Εντι Ράμα τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόκτιστα και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Εντούτοις, παρά το μέγεθος των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Εφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2.500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται πάντως σε πάνω από 10.000 -η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές- ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμοπλήκτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι η βοήθεια δεν φτάνει στον προορισμό της, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών. Οπως τονίζουν οι σεισμόπληκτοι, οι κρατικές δομές παρέβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...