222
Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τρίτης | REUTERS/Nacho Doche

Την Τετάρτη η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:02
Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Μαδρίτη το απόγευμα της Τρίτης
|REUTERS/Nacho Doche

Την Τετάρτη η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:02

«Κάποια στιγμή», την Τετάρτη, θα συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Οπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, το μεσημέρι της Τρίτης, από το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος, «πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αύριο» οι δύο άνδρες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν», τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες της συνάντησης είναι ακόμη υπό σχεδιασμό.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί και η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον και την οποία η Αγκυρα απειλεί να εμποδίσει, αλλά σημείωσε ότι δεν θα είναι «το κεντρικό αντικείμενο» της συζήτησης.

Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο, προσγειώθηκε στις 16:04 (ώρα Ελλάδας) στη Μαδρίτη. Ο Μπάιντεν είχε αναχωρήσει από τη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο κορυφής της G7.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ θα κάνουν αύριο Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής «συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σχετικά με νέες δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη στρατιωτική ενίσχυση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην Ευρώπη, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου.

Τόνισε ότι «ορισμένα έθνη» της Συμμαχίας θα «δεσμευτούν επίσης να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Γνωστοποίησε τέλος, ότι ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιόλ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News