564
Μπροστά σε τόσες επιλογές, τι να πρωτοδιαλέξεις; Η εικόνα της ντουλάπας του ιδιοκτήτη του facebook, όπως την έδειξε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα | facebook.com

Τι συμβαίνει στη ντουλάπα και στο μυαλό του Ζάκερμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2016, 11:27
Μπροστά σε τόσες επιλογές, τι να πρωτοδιαλέξεις; Η εικόνα της ντουλάπας του ιδιοκτήτη του facebook, όπως την έδειξε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα
|facebook.com

Τι συμβαίνει στη ντουλάπα και στο μυαλό του Ζάκερμπεργκ;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2016, 11:27

Ας το παραδεχτούμε ότι το ξέραμε από πριν. Η γκαρνταρόμπα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι, τελικά, απελπιστικά μονότονη: μπλουζάκια και τζάκετ με κουκούλα, με την ίδια κοψιά και ίδιο χρώμα, όλα σε δύο παραλλαγές του γκρι.

Είναι η απλότητα ενός ανθρώπου που θέλει να δείξει ότι είναι σαν και εμάς αν και δεν του λείπουν τα λεφτά ή μια ακόμα παραξενιά ενός πανέξυπνου τύπου: το Διαδίκτυο και οι… πελάτες στην επιχείρηση του Ζάκερμπεργκ, το Facebook, αναρωτιούνται.

Η περασμένη Δευτέρα ήταν για τον Ζάκερμπεργκ η πρώτη ημέρα στη δουλειά μετά την άδεια που πήρε όταν γέννησε η γυναίκα του. Το άγχος του «τι φοράω σήμερα;» το αποτύπωσε με μια περιβόητη πλέον φωτογραφία. Σίγουρα θα γελούσε σαρδόνια όταν θα την ανέβαζε.

Σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση τα τελευταία χρόνια οι επιλογές του ιδρυτή του Facebook ήταν πολύ περιορισμένες, αλλά δεν θα περίμενε κανένας κάτι διαφορετικό.

Από όσα, λοιπόν, βλέπουμε -γιατί ποιος ξέρει πόσες ντουλάπες έχει ακόμα- έχει τουλάχιστον εννιά κοντομάνικα μπλουζάκια και άλλα τόσα τζάκετ με κουκούλα (hoodies) και όλα στις κρεμάστρες, παρατηρεί παραξενεμένος ο Guardian.

First day back after paternity leave. What should I wear?

Posted by Mark Zuckerberg on Monday, 25 January 2016

Δύσκολα θα πιστεύαμε ότι ο Ζάκερμπεργκ είναι κάποιος άνθρωπος με γούρια και προλήψεις για να ντύνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που θέλει να του πάνε καλά όλα. Ούτε είναι και κάποιος άνθρωπος που έχει επιλέξει ένα αξεσουάρ-σήμα κατατεθέν, σαν τον σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφελντ με τα μαύρα γυαλιά του, όπως μας θυμίζει η Telegraph. Ούτε και χρειάζεται να φορά ένα ακριβό, λιτό κουστούμι για να προβάλλει το κύρος και την εξουσία του.

Αρα δεν είναι ο μόνος. Την ίδια απλότητα παρά την οικονομική ευχέρεια επιδίωκε και ο Στιβ Τζομπς. Εντονα επηρεασμένος από την απλότητα που επιτάσσει ο βουδισμός, ως το τέλος εμφανιζόταν με ένα μαύρο ζιβάγκο. (Αλλά στα νεανικά του χρόνια και την ίδια παραμέληση της υγιεινής και της καθαριότητας που δείχνουν οι χάκερ).

Ή μπορούμε να το δούμε ακόμα και στον τρόπο που ντύνεται η Ανγκελα Μέρκελ. Το ίδιο στυλ σε κάθε πετυχημένη και μη χρωματική παραλλαγή. Και ο Αϊνσταιν λέγεται χωρίς να ισχύει εντελώς ότι αγόραζε το ίδιο κουστούμι.

Οι χάκερ ντύνονται απλά, λειτουργικά και άνετα και δεν νοιάζονται για την ωραία εμφάνιση: άλλο ένα μυστικό του Ζάκερμπεργκ;

Αυτό, λοιπόν, κάνουν οι διάνοιες; Μπορεί όχι οι διάνοιες, αλλά σίγουρα οι επιτυχημένοι.

Το γιατί το είχε πει ο Ζάκερμπεργκ από το 2014: θέλει να παίρνει όσο το δυνατόν λιγότερες αποφάσεις για όσα δεν έχουν να κάνουν με την εταιρεία, οπότε δεν θέλει να χάνει χρόνο σε ασημαντότητες, όπως η γκαρνταρόμπα.

Εστίαση, λοιπόν, στη δουλειά. Είναι εξάλλου ένας άνθρωπος που ζει και εργάζεται στην κουλτούρα των χάκερ (είναι και ο ίδιος βέβαια) και μοιράζεται μαζί τους την ίδια τάση να επικεντρώνεται μόνο στο ουσιαστικό. Οι χάκερ ντύνονται με ρούχα λειτουργικά και άνετα, με τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, παρά με ρούχα που κάνουν εμφάνιση και ελάχιστα ανέχονται τα σακάκια και τις στολές εργασίας.

Και οι ηγέτες: «Θα δείτε ότι φοράω μόνο γκρι μπλέ ή κουστούμια. Προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τις αποφάσεις. Δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις για το τι θα τρώω ή τι φοράω, τόσες πολλές αποφάσεις να πάρω», είχε πει κάποιος Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...