440
Μια γυναίκα στις ΗΠΑ μόλις έχει πραγματοποιήσει υπέρηχο | REUTERS/Evelyn Hockstein

Τέξας: Ενας γιατρός αψηφά τον νόμο κατά των αμβλώσεων «για να μην πεθαίνουν άλλα κορίτσια»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 07:01
Μια γυναίκα στις ΗΠΑ μόλις έχει πραγματοποιήσει υπέρηχο
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Τέξας: Ενας γιατρός αψηφά τον νόμο κατά των αμβλώσεων «για να μην πεθαίνουν άλλα κορίτσια»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 07:01

Ισως το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσεις έναν άδικο όσο και ασφυκτικό νόμο είναι να τον στείλεις στα δικαστήρια και εκεί να καταπέσει.

Ο νέος και αμφιλεγόμενος νόμος της Πολιτείας  του Τέξας (εναντίον του οποίου θα προσφύγει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση) απαγορεύει την άμβλωση αφότου αρχίσει να εντοπίζεται ο χτύπος της καρδιάς  του εμβρύου, δηλαδή περίπου στις έξι εβδομάδες. Πρόκειται για εξαιρετικά στενό χρονικό διάστημα για τις γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την κύηση – πολλές ίσως να μη γνωρίζουν καν αν είναι έγκυοι.

Στις λίγες εβδομάδες εφαρμογής του νέου νόμου, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δίνουν οι κλινικές, έχει αποτραπεί το 80% των αμβλώσεων. «Εκατό παιδιά σώζονται κάθε μέρα» στο Τέξας, κομπάζουν οι πολέμιοι των αμβλώσεων, αναφέρουν οι Times. Στην Πολιτεία πέρυσι έγιναν 53.949 αμβλώσεις, είναι όμως άγνωστο πόσες γυναίκες ταξίδεψαν σε άλλες Πολιτείες ή κατέφυγαν σε αυτοσχέδιες (και δυνητικά πολύ επικίνδυνες) πράξεις.

Ενας γιατρός που αντιστέκεται και αγνοεί τον νόμο είναι ο Αλαν Μπρεντ, από το Αλαμο. Στην αρχή της καριέρας του, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι αμβλώσεις ήταν παράνομες στο Τέξας, εκτός αν η γυναίκα είχε πιστοποιημένα αυτοκτονικές τάσεις. Τα τραύματα των γυναικών που πήγαιναν σε παράνομες κλινικές τον έστρεψαν στη γυναικολογία και τη μαιευτική.

Σήμερα, στα 76 του, βλέπει σιγά σιγά να μπαίνουν οι αμβλώσεις στο ημίφως της παρανομίας. «Το 1972 είχα δει τρεις έφηβες να πεθαίνουν έπειτα από παράνομες αμβλώσεις», έγραψε στην Washington Post, δικαιολογώντας γιατί προχώρησε σε άμβλωση σε μια γυναίκα που είχε περάσει το όριο των έξι εβδομάδων που έθετε η Πολιτεία. «Ενήργησα γιατί είχα καθήκον να φροντίσω την ασθενή και γιατί έχει θεμελιώδες δικαίωμα για φροντίδα», πρόσθεσε.

Ο νόμος του Τέξας επιτρέπει στους πάντες να μηνύσουν γιατρούς που προχωρούν σε αμβλώσεις ή γενικά όποιον βοηθά μια γυναίκα να κάνει το πράξει. Ο Μπρεντ δέχτηκε δύο μηνύσεις από δύο ανθρώπους που, όπως λένε, δεν τους νοιάζει το πρόστιμο των 10.000 δολαρίων κατά του γιατρού, αλλά να καταργηθεί ο νόμος.

Οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων ήταν περισσότερο συγκρατημένοι: απέφυγαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του γιατρού, φοβούμενοι ότι θα επιδίωκε να μηνυθεί για να καταπέσει ο νόμος αν τον εξέταζαν τα δικαστήρια.

Παρά ταύτα, ομάδες κατά των αμβλώσεων έχουν σχεδόν κατασκηνώσει έξω από την κλινική του Μπρεντ, μοιράζοντας φυλλάδια στις επισκέπτριες με επιχειρηματολογία κατά των αμβλώσεων. «Δεν υπάρχουν “ασφαλείς εκτρώσεις”, γιατί σκοτώνεις το μωρό», όπως λένε. Αλλοι τονίζουν ότι ο νόμος έχει και ενημερωτική διάσταση: πολλοί δεν γνώριζαν ότι μπορείς να ακούσεις την καρδιά του εμβρύου στις έξι εβδομάδες.

Αυτό το σημείο, ο εντοπισμός του καρδιακού παλμού, είναι ακριβώς που προκαλεί στις γυναίκες μεγάλη αγωνία, λέει ο Μπρεντ. Περιμένουν από τον υπέρηχο να επιβεβαιώσει αν εντοπίζονται οι χτύποι, για να ξέρουν αν θα είναι νόμιμο να προχωρήσουν σε άμβλωση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...