1078
| EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ούμα Θέρμαν: Ναι, είχα κάνει άμβλωση – γιατί το λέω τώρα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 19:22
|EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ούμα Θέρμαν: Ναι, είχα κάνει άμβλωση – γιατί το λέω τώρα

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 19:22

Σε μια δήλωση πολύ προσωπική –αλλά την ίδια ώρα και πολύ πολιτική– προχώρησε η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Ούμα Θέρμαν. Μιλώντας για «το πιο σκοτεινό μυστικό της», αποκάλυψε ότι σε νεαρή ηλικία είχε κάνει άμβλωση. Την αποκάλυψη, είπε, την κάνει σε μια προσπάθεια να εκφράσει τη στήριξή της στις γυναίκες του Τέξας, οι οποίες με τον νέο νόμο της Πολιτείας ουσιαστικά απαγορεύεται να τερματίζουν την εγκυμοσύνη.

Στα 51 χρόνια της, η σταρ του «Pulp Fiction» και του «Kill Bill», αποφάσισε με άρθρο της στην Washington Post να μοιραστεί με τον κόσμο τη δική της εμπειρία για να στηρίξει «τις ευάλωτες γυναίκες που πλήττονται από τον νόμο» στο Τέξας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται στις γυναίκες να κάνουν άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη προέκυψε από βιασμό ή αιμομιξία.

Με «λύπη και ένα συναίσθημα που προσεγγίζει τη φρίκη», η ηθοποιός αισθάνθηκε ότι «ήταν ευθύνη της» να εκφραστεί. «Δεν έχω τίποτα να κερδίσω με αυτή την ομολογία, ίσως έχω πολλά να χάσω», γράφει η Θέρμαν.

Σχεδόν 50 χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε το δικαίωμα στις Αμερικανίδες να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους, η άμβλωση παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη χώρα και ελάχιστες διάσημες γυναίκες τολμούν να πουν δημοσίως ότι έχει χρειαστεί να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Γεννημένη στη Βοστώνη από μητέρα μοντέλο από τη Σουηδία και πατέρα καθηγητή του Κολούμπια, η Ούμα Θέρμαν ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός στα 15 της «δουλεύοντας σε ένα περιβάλλον όπου συχνά ήμουν το μόνο παιδί μέσα στον χώρο», αποκαλύπτει. Ο πρώτος μεγάλος ρόλος ήρθε στα 18 της στις «Επικίνδυνες Σχέσεις» (1988) του Στίβεν Φρίαρς αλλά γνωστή σε όλο τον κόσμο έγινε με το «Pulp Fiction» (1994) του Κουέντιν Ταραντίνο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι εκείνη τη χρονιά ο ρόλος της Μία Γουάλας, της έφερε υποψηφιότητες για Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Στα τέλη της εφηβείας της, έμεινε κατά λάθος έγκυος από έναν πολύ μεγαλύτερο άντρα. «Ζούσα με μια βαλίτσα στην Ευρώπη, μακριά από την οικογένειά μου, και ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω δουλειά», αποκαλύπτει στην Washington Post. «Πάλεψα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω. Ηθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;», διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις της στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον, η Ούμα Θέρμαν γράφει ότι τηλεφώνησε στο σπίτι της. Η μητέρα της ήταν βαριά άρρωστη στο νοσοκομείο. Ο πατέρας της κάθισε δίπλα της στο κρεβάτι  για να συζητήσουν τις επιλογές που είχε η Ούμα. «Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ προηγουμένως για το σεξ. Ηταν η πρώτη φορά και ήταν τρομερό για όλους μας. Με ρώτησαν για την κατάσταση της σχέσης μου -δεν ήταν βιώσιμη- και με προειδοποίησαν πόσο δύσκολο θα ήταν να μεγαλώσω ένα μωρό μόνη μου ως έφηβη», γράφει.

Και παραδέχεται ότι «η παιδική μου φαντασίωση για τη μητρότητα διορθώθηκε καθώς ζύγιζα τις απαντήσεις μου στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις τους. Είχα μόλις ξεκινήσει στην καριέρα μου και δεν είχα τα μέσα να εξασφαλίσω ένα σταθερό σπίτι, ούτε καν για τον εαυτό μου. Αποφασίσαμε σαν οικογένεια ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη και συμφωνήσαμε ότι η διακοπή ήταν η σωστή επιλογή. Η καρδιά μου πάντως ράγισε», αποκαλύπτει.

Με τη βοήθεια μια μεγαλύτερης φίλης της, που προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, η έφηβη Ούμα έκανε την άμβλωση με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του γυναικόλογου της φίλης της στην Κολονία. «Ημουν ξαπλωμένη στο τραπέζι ενώ ο γιατρός, ο οποίος ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος, μου εξηγούσε κάθε βήμα της διαδικασίας. Πονούσα φρικτά, αλλά δεν διαμαρτυρόμουν, ένιωθα τόσο μεγάλη ντροπή, που πίστευα ότι μου άξιζε αυτή η οδύνη…».

Τα δάχτυλά της ήταν σφιγμένα στο στήθος της και, όταν τελείωσε η διαδικασία, ο γιατρός την κοίταξε και είπε: «Εχεις όμορφα χέρια, μου θυμίζεις την κόρη μου». Η Θέρμαν δεν το έχει ξεχάσει: «Αυτή η μοναδική χειρονομία ανθρωπιάς έχει μείνει στο μυαλό μου σαν μια από τις πιο συμπονετικές στιγμές που έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου. Στα μάτια του, ήμουν άνθρωπος, ήμουν κόρη, ήμουν ακόμα κορίτσι», γράφει.

«Υπάρχει πολλή οδύνη σε αυτή την ιστορία», επιμένει η ηθοποιός. «Ηταν το πιο σκοτεινό μυστικό μου μέχρι τώρα. Είμαι 51 ετών και το μοιράζομαι μαζί σας από το σπίτι όπου μεγάλωσα τα τρία παιδιά μου, που είναι η περηφάνια και η χαρά μου. Η ζωή μου υπήρξε εξαιρετική, κατά καιρούς γεμάτη με θλίψη, προκλήσεις, απώλειες και φόβο, όπως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες, αλλά όπως και οι δικές τους χαρακτηρίζεται επίσης, από θάρρος και συμπόνια. Συνέλαβα τα όμορφα, μαγικά παιδιά μου με άντρες που τους αγαπούσα και τους εμπιστευόμουν αρκετά ώστε να τολμήσω να φέρω ένα παιδί σε αυτό τον κόσμο. Χειροκροτώ και υποστηρίζω γυναίκες που κάνουν διαφορετικές επιλογές. Αλλά δεν μετανιώνω. Η άμβλωση που έκανα ως έφηβη ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, μου προκάλεσε αγωνία τότε και με στενοχωρεί ακόμα και τώρα, αλλά ήταν ο δρόμος για μια ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη. Η επιλογή να διακόψω εκείνη την πρώιμη εγκυμοσύνη μου επέτρεψε να μεγαλώσω και να γίνω η μητέρα που ήθελα και έπρεπε να γίνω»,

«Δεν έχω τίποτα να κερδίσω από αυτή την αποκάλυψη, ίσως έχω πολλά να χάσω», σημειώνει. Αποκαλύπτοντας την «τρύπα» που άνοιξε μέσα της αυτή η απόφαση, ελπίζει ότι θα περάσει λίγο φως, και θα φτάσει σε γυναίκες και κορίτσια που μπορεί να ντρέπονται επειδή  δεν μπορούν να προστατευτούν και δεν έχουν καμιά κάλυψη. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά δεν βρίσκεται στο τραπέζι της έκτρωσης σκόπιμα»,  καταλήγει η ηθοποιός.

Αναφερόμενη εξάλλου στον νόμο επισημαίνει ότι «είναι ένα εργαλείο διάκρισης εναντίον εκείνων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από οικονομική άποψη, και συχνά, μάλιστα, εναντίον των συντρόφων τους». Αντίθετα, «οι γυναίκες και τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών διατηρούν όλες τις επιλογές στον κόσμο και αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο».

Στο άρθρο της στην Washington Post, η Θέρμαν γράφει ακόμη πως τη στενοχωρεί επίσης το γεγονός ότι «ο νόμος στρέφει τον έναν πολίτη εναντίον του άλλου δημιουργώντας νέους εκδικητές που θα εκμεταλλευτούν τις γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αρνούμενοι την επιλογή τους να μην κάνουν παιδιά αν δεν είναι έτοιμες να τα φροντίσουν και σβήνοντας τις ελπίδες τους για μια μελλοντική οικογένεια που θα μπορούσαν οι ίδιες  να επιλέξουν».

Κλείνοντας το άρθρο της απευθύνεται «σε όλες εσάς, στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβούνται ότι θα τραυματιστούν και θα κυνηγηθούν από αρπακτικά-κυνηγούς, σε όλες τις γυναίκες που αγανακτούν γιατί το κράτος έχει δικαίωμα στο σώμα τους και σε όλες εσάς που έχετε γίνει ευάλωτες και σας έχουν επιβάλει την ντροπή επειδή έχετε μήτρα» και τους λέει: «Σας βλέπω. Να έχετε θάρρος. Είστε όμορφες. Μου θυμίζετε τις κόρες μου».

*Η Ούμα Θέρμαν έχει δύο κόρες, τη Μάγια Θέρμαν-Χοκ και τη Λούνα Θέρμαν-Μπουσόν και έναν γιο, τον Λέβον Θέρμαν -Χοκ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...