231
|

Tamiflu και Relenza εφεξής μόνο με ειδική ιατρική συνταγή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 11:01

Tamiflu και Relenza εφεξής μόνο με ειδική ιατρική συνταγή

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 11:01

Είναι κάτι προφανές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα ωστόσο χρειάστηκε η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ώστε η χορήγηση των αντιικών Tamiflu και Relenza γίνεται αποκλειστικά με ειδική (περιορισμένη) ιατρική συνταγή, την οποία ο φαρμακοποιός θα πρέπει να φυλάσσει για δύο χρόνια, σε περίπτωση που γίνει έλεγχος για τη διάθεση του φαρμάκου.

Το φάρμακο μέχρι χθες χορηγούνταν αποκλειστικά με απλή ιατρική συνταγή, ενδεχομένως όμως κάποιοι φαρμακοποιοί το έδιναν κατά βούληση.

Δεδομένου ότι τα δύο φάρμακα είναι τα πλέον αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης (όχι όμως για τον νέο κορονοϊό), που εισέρχεται σε φάση κορύφωσης αυτή την περίοδο, οι πολίτες προχώρησαν σε μαζικές αγορές τους –ακόμη και αν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό ή δεν υπήρχε ανάγκη χορήγησης των δύο φαρμάκων– με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή έλλειψη στα φαρμακεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος απευθυνόταν ακόμα και σε φαρμακευτικές αποθήκες, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κουτί Tamiflu.

Τελικά, για να διασφαλιστεί η διάθεση των δύο αντιικών φαρμάκων σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, ο ΕΟΦ προέβη στην απόφαση για τη χορήγησή τους αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.

Ελλειψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, υπάρχει σε ακόμη 90 σκευάσματα, κυρίως λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...