365
Αφίσα του προγράμματος που υλοποιείται στο κολέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας | «ΧΟΠΑ Ηρωες 112»

Τα παιδιά ήρωες που μαθαίνουν πώς να σώζουν τους μεγάλους από εγκεφαλικό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 12:15
Αφίσα του προγράμματος που υλοποιείται στο κολέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
|«ΧΟΠΑ Ηρωες 112»

Τα παιδιά ήρωες που μαθαίνουν πώς να σώζουν τους μεγάλους από εγκεφαλικό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2019, 12:15

Οι «ΧΟΠΑ Ηρωες 112» δεν είναι κάποια καινούργια ταινία της Marvel, αλλά παιδιά νηπιαγωγείου, εκπαιδευμένα να σώσουν κάποιον μεγαλύτερο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που «αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον πανευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτου ανάγκης 112, όπως ανέφερε η Ελενα Κότα, διευθύντρια του νηπιαγωγείου του κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Κότα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι πολλά παιδιά περνούν χρόνο με παππούδες και γιαγιάδες, άτομα δηλαδή της τρίτης ηλικίας, όπου ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερος. «Αυτό που εμείς τους μαθαίνουμε είναι όταν παρατηρούν κάποια αλλαγή στην κίνηση στο χέρι, στην ομιλία, στην κίνηση στο πόδι να πάρουν αμέσως τηλέφωνο στο 112». Η λέξη ΧΟΠΑ, προκύπτει από τα αρχικά των λέξων «χέρι, ομιλία, πόδι, αμέσως», όπως εξήγησε η κυρία Κότα.

Το σημαντικό είναι, όπως ανέφερε, τα παιδιά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί. Αυτό μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο όχι μόνο από τον θάνατο, αλλά και από μια μόνιμη αναπηρία.

Μία από τις εικόνες που βλέπουν τα παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που έχει ορίζοντα τριετίας, άρχισε από τη Θεσσαλονίκη, στο νηπιαγωγείο του κολεγίου Ανατόλια. Σε συνεργασία με 12μελή εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα έξι ωρών σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, ώστε να εξοικειωθούν με τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 112.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΟΠΑ Ηρωες 112» είναι η Δρ Χαρίκλεια Πρώιου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και συντονίστρια η Καλλιόπη Τσακπουνίδου, υποψήφια διδάκτωρ.

Εικόνα από το πρόγραμμα που μαθαίνει στα παιδιά τα συμπτώματα του εγκεφαλικού
Διαφημιστική αφίσα του προγράμματος που υλοποιείται στο κολέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...