542
Τουρίστες στη Βενετία απολαμβάνουν το απογευματινό ποτό τους | Andrea Merola /EPA /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κρούσματα μειώνονται, μέτρα αίρονται, η Ευρώπη αναπνέει

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 16:31
Τουρίστες στη Βενετία απολαμβάνουν το απογευματινό ποτό τους
|Andrea Merola /EPA /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κρούσματα μειώνονται, μέτρα αίρονται, η Ευρώπη αναπνέει

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 16:31

Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό φαίνεται να ξεπερνά η Ευρώπη την πανδημία, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων. Παράλληλα, ολοένα και λιγότεροι νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης Covid-19 στα νοσοκομεία, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γαλλία

Από τα 16.600 κρούσματα που ήταν ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, πλέον έχει μειωθεί στα 5.100 κρούσματα, όπως γράφει ο Guardian.

Ως εκ τούτου, η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε από τις 9:00 το βράδυ, πλέον έχει μετατοπιστεί δύο ώρες αργότερα και οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι τις 11:00 μ.μ.

Την ίδια στιγμή, εστιατόρια και καφέ λειτουργούν, εκτός από τους εξωτερικούς, και σε εσωτερικούς χώρους, με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Τα γυμναστήρια έχουν ανοίξει και πάλι, ενώ αυξήθηκε η χωρητικότητα από το 35% στο 65% σε κινηματογράφους και θέατρα.

Ωστόσο, δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, συστήνεται η τηλεργασία όπου είναι δυνατόν και η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Γερμανία

Με τα ποσοστά νέων μολύνσεων να σημειώνουν σταθερή πτώση, τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχουν αρχίσει να καταργούν ένα ένα τα περιοριστικά μέτρα, και το καθένα από αυτά να θέτει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας.

Οσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν νοσήσει από Covid-19 και έχουν αναρρώσει, δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν τεστ κορονοϊού πριν επισκεφτούν το κομμωτήριο ή πριν πάνε για τις αγορές τους σε κάποιο πολυκατάστημα.

Το Βερολίνο κατήργησε τους περιορισμούς στην ώρα της κυκλοφορίας και αύξησε τον αριθμό ατόμων που μπορούν να βρίσκονται για αγορές μέσα σε ένα κατάστημα.

Από τις 21 Μαΐου έχουν ανοίξει για όλους οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση, ενώ από τις 4 Ιουνίου όσοι έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν εμβολιαστεί μπορούν να δειπνήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Στις συγκεντρώσεις σε σπίτια επιτρέπεται να βρίσκονται έξι άτομα από τρία διαφορετικά νοικοκυριά και σε εξωτερικούς χώρους δέκα άτομα από πέντε νοικοκυριά.

Την περασμένη Παρασκευή τα ξενοδοχεία άρχισαν και πάλι να υποδέχονται τουρίστες.

Ισπανία

Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων έπεσε από τα 5.900 στα 3.900, μόλις σε τέσσερις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση δημιούργησε έναν νέου τύπου χάρτη επιδημιολογικής ασφάλειας της χώρας, στον οποίο περιλαμβάνονται πέντε παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τα κρούσματα που έχει η κάθε περιφέρεια τις τελευταίες επτά και 14 ημέρες, τα ποσοστά νοσηλείας και τις κατειλημμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ακόμη όμως και στις περιοχές με τα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου, τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν μόνο με το 50% της χωρητικότητάς τους στους κλειστούς χώρους.

Στα τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ μπορούν να κάθονται μέχρι 10 άτομα.

Ιταλία

Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων έπεσε από τις 9.100 νέες μολύνσεις στις 2.100, μέσα σε ένα μήνα.

Ετσι, μέχρι το τέλος Ιουνίου όλες οι περιοχές της χώρας αναμένεται να χαρακτηριστούν ως χαμηλού κινδύνου.

Καφέ, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και θέατρα έχουν ανοίξει στις περισσότερες περιοχές από τις 16 Απριλίου, όμως με αυστηρούς περιορισμούς.

Οι εσωτερικοί χώροι στα εστιατόρια άνοιξαν και πάλι την 1η Ιουνίου, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 Ιουνίου έχει επεκταθεί έως τις 12 το βράδυ. Εχει μάλιστα ήδη ανακοινωθεί ότι καταργείται από τις 21 Ιουνίου.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είναι οι τελευταίες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Guardian, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας.

Ούτε και στην Ιταλία έχει ανακοινωθεί πότε θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...