524
Οι πρώτες παραστάσεις της χρονιάς έγιναν για λίγους | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θες 100% πληρότητα; Δέξου εμβολιασμένους!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 11:20
Οι πρώτες παραστάσεις της χρονιάς έγιναν για λίγους
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θες 100% πληρότητα; Δέξου εμβολιασμένους!

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2021, 11:20

Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους πολίτες έχει ανοίξει για τα καλά, όσο και αν τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να τη συγκρατήσουν, κρίνοντας ότι δεν είναι της παρούσης. Πράγματι, με δεδομένο ότι η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών ίσως να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο από το τέλος αυτής της εβδομάδας, χρειάζεται κάποιος χρόνος, ως τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, προκειμένου και οι νεότεροι να κάνουν τα εμβόλιά τους. Αυτό δεν είναι απλώς σχηματικό, αλλά ουσιαστικό, με δεδομένο ότι, για να δρομολογήσει κανείς διευκολύνσεις για εμβολιασμένους, θα πρέπει να έχει θωρακιστεί σε έναν βαθμό ένα από τα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας, που αναμφίβολα είναι οι νεότεροι.

Ήδη, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν ιδέες. Κάποιες, όπως η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους, είναι από τις πιο ανώδυνες. Σε παρόμοια κατεύθυνση και η χθεσινή προαναγγελία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ότι εντός του καλοκαιριού, ίσως και εντός του Ιουλίου, θα δρομολογηθεί η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας για τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους. Η συζήτηση, όμως, γίνεται ενδιαφέρουσα όταν πηγαίνουμε στο σκέλος των θεαμάτων.

Στο τραπέζι υπάρχει μια ιδέα, η οποία ακόμα δουλεύεται και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αξιολογείται, όμως, ως ένα χρήσιμο υπόδειγμα και για το επερχόμενο φθινόπωρο. Πρακτικά, αν κάποιος παραγωγός παράστασης θέλει να λειτουργήσει το θέατρό του με 100% πληρότητα το καλοκαίρι, να χρησιμοποιεί το «Πράσινο Πιστοποιητικό» ως εργαλείο. Να μπαίνουν, με άλλα λόγια, όσοι είναι εμβολιασμένοι, όσοι έχουν τεστ νόσησης ή όσοι επιλέγουν να κάνουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού, σαν να ταξίδευαν. Θα πρόκειται, με άλλα λόγια, για δυνατότητα, όχι για υποχρέωση. Οποιος θεατρώνης, για παράδειγμα, θέλει να επιμείνει στο μεικτό μοντέλο θεατών, χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, θα μπορεί, απλώς το θέατρο θα λειτουργεί με περιορισμούς: 75% πληρότητα, μάσκες, χωρίς διάλειμμα και με αυστηρότερες αποστάσεις. Ετσι, θα είναι στο χέρι του επιχειρηματία να διαλέξει τι προτιμά.

Στην κυβέρνηση δεν ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, έστω και αν το διττό αυτό μοντέλο είναι πιο ευέλικτο ως πλαίσιο. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο ετοιμάζει μια μεγάλη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους στο τέλος Αυγούστου, ενώ στη Γαλλία, για εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων, από τις αρχές Ιουλίου, θα χρησιμοποιείται ακριβώς το Πιστοποιητικό COVID.

Αυτή η ιδέα θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί σε όλες τις θερινές πολιτιστικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι πρόκειται για εκδηλώσεις στις οποίες η προσέλευση ελέγχεται εύκολα με το barcode στο ονομαστικό εισιτήριο του κάθε θεατή. Και, επίσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως οδοδείκτης για τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους της εστίασης. Ετσι και οι εστιάτορες θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη, ή σχεδόν πλήρη, χρήση των εσωτερικών χώρων τους για τους πολίτες που πληρούν τις προδιαγραφές του Πράσινου Πιστοποιητικού, αν και αναντίρρητα ο έλεγχος για την είσοδο σε αυτή την περίπτωση είναι και πιο δύσκολος και οι ίδιοι οι εστιάτορες διαμηνύουν στην Πολιτεία ότι δεν θέλουν να γίνουν «αστυνομικοί» για τον έλεγχο στους πολίτες τους.

Οταν, όμως, οι μέρες θα είναι πιο κρύες, μετά τον Οκτώβριο, ίσως και οι ίδιοι βρεθούν προ ενός αντικειμενικού διλήμματος, αν θέλουν να λειτουργούν με μεγαλύτερη πληρότητα και ελευθερία ή αν θέλουν να λειτουργήσουν με περιορισμούς. Από ένα σημείο και μετά, δε, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πάψουν να είναι εν ισχύι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...