563
Οπαδός της αντιπολίτευσης πανηγυρίζει τη νίκη | REUTERS/Marco Bello

Τα άδεια ράφια ρίχνουν τον «τσαβισμό»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 13:14
Οπαδός της αντιπολίτευσης πανηγυρίζει τη νίκη
|REUTERS/Marco Bello

Τα άδεια ράφια ρίχνουν τον «τσαβισμό»

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2015, 13:14

Σε μια εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε κλίμα πόλωσης και θα μπορούσε να γίνει αρχή μιας ιστορικής αλλαγής, ο λαός της Βενεζουέλας τιμώρησε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Με αυτόν τον τρόπο δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στην μακρόχρονη ηγεμονία της πολιτικής Τσάβες που συνεχίστηκε και από το δεξί του χέρι Μαδούρο.

Οι κάλπες ανέδειξαν σε μεγάλο νικητή το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD). Ο λόγος για έναν μεγάλο συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων που απέσπασε 99 έδρες. Αυτό αντιστοιχεί σε μια πλειοψηφία τριών πέμπτων έναντι στο Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Μαδούρο που συγκεντρώνει 46 έδρες. Η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα διευκρίνισε ότι εκκρεμεί ακόμα η καταμέτρηση κάποιων ψήφων και υπάρχει αβεβαιότητα για 22 έδρες.

Αυτό που καταγράφεται είναι, πάντως, η απώλεια ελέγχου για την παράταξη του PSUV στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Η αλλαγή ισορροπιών μπορεί να μην απειλεί την θητεία του Μαδούρο ως τις προεδρικές εκλογές του 2019, αλλά διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό για τον ίδιο και αναπτερώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης να ανακτήσει την εξουσία.

REFILE - ADDING NAME OF OPPOSITION Supporters of the opposition Democratic Unity coalition shout while they celebrate their victory on a street in Caracas December 7, 2015. Venezuela's opposition won control of the legislature from the ruling Socialists for the first time in 16 years on Sunday, giving them a long-sought platform to challenge President Nicolas Maduro. REUTERS/Nacho Doce
Οπαδοί της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν στους δρόμους του Καράκας (Reuters/Nacho Doce)

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της αγανάκτησης και της γενικευμένης δυσαρέσκειας του λαού της χώρας που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση και βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται. Με την οικονομία της Βενεζουέλας να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές του πετρελαίου, η πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κλιμάκωσε πολύ γρήγορα την ύφεση και άδειασε τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι πληθωρισμός άγγιξε ακόμα και το 120%, την ώρα που το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τις ατελείωτες ουρές σε καταστήματα για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση Μαδούρο στην συνέχεια ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα περιορίζοντας τις αγορές των πολιτών με βάση τον αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας. Με την κατάσταση στη χώρα να μην έχει βελτιωθεί, η κυβέρνηση βρέθηκε σε σύγχυση και η αντιπολίτευση σταδιακά δυνάμωσε.

Humberto Lopez, known as "El Che", reacts as National Electoral Council (CNE) President Tibisay Lucena announces the official results of parliamentary elections in Caracas, December 7, 2015. Venezuela's opposition won control of the legislature from the ruling Socialists for the first time in 16 years on Sunday, giving them a long-sought platform to challenge President Nicolas Maduro. REUTERS/Marco Bello FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Υποστηρικτές του Μαδούρο λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (Reuters/Marco Bello)

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε πολλές γειτονιές του Καράκας και άλλων πόλεων οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν για την ιστορική αλλαγή. Ο Νικολάς Μαδούρο σε τηλεοπτική του ομιλία έδειξε πως αποδέχεται την ήττα σημειώνοντας: «Ήρθαμε με την ηθική μας, με την δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...