285
Η πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους επισκέπτες από την Κίνα | INTIMEnews

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορονοϊό και αφίξεις από Κίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 11:11
Η πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους επισκέπτες από την Κίνα
|INTIMEnews

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορονοϊό και αφίξεις από Κίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 11:11

Τα νέα δεδομένα με την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, σε συνάρτηση με τις συστάσεις σε επίπεδο ΕΕ για τις αφίξεις από την ασιατική χώρα, θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, της  αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα και του πρόεδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Καθώς αναμένεται η επανάληψη των πρώτων απευθείας πτήσεων από την Κίνα στη χώρα μας, το σενάριο εφαρμογής δειγματοληπτικών ελέγχων στις αφίξεις δεν φαίνεται να έχει βάση, κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών, και το πιο πιθανό -αν και ακόμα δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση- είναι να ζητείται διαγνωστικό τεστ στην αναχώρηση.

Σε δηλώσεις του πάντως στον ΑΝΤ1 για την κατάσταση στην Κίνα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κίνα, οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους, εξήγησε. Αφενός λόγω των αντιδράσεων των πολιτών, οι Αρχές σταμάτησαν την πρακτική των μηδενικών κρουσμάτων και ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί και αφετέρου η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ μικρή και τα εμβόλια στην Κίνα φαίνεται πως δεν είναι και πολύ αποτελεσματικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για την έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αποδίδοντάς τη κυρίως στο γεγονός ότι έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω κορονοϊού, τα αντισώματα έχουν πέσει στον γενικό πληθυσμό.

Η κατάσταση αυτή, εκτίμησε, δεν θα τραβήξει σε μάκρος, αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσει και τον Φεβρουάριο.

Οσο για την κουβέντα που άνοιξε για το αν θα πρέπει να καθυστερήσει για λίγες ημέρες η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο αν έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...