200
(φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Συνελήφθη ουκρανός χάκερ που έκλεψε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 20:51
(φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Συνελήφθη ουκρανός χάκερ που έκλεψε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2018, 20:51

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον ουκρανό αρχηγό μιας διαβόητης συμμορίας που φέρεται ότι ευθύνεται για εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών -κυρίως στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο- αποκομίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τη Europol, η συμμορία αυτή έχει κλέψει χρήματα από περισσότερους από 100 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε 40 χώρες.

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» των επιθέσεων, που χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό Carbanak ή Cobait τα τελευταία πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία. Σε κάθε επίθεση η λεία της συμμορίας έφτανε τα 5-10 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ύποπτος (κατονομάζεται μόνο ως «Ντένις Κ.») και τρεις ρώσοι και ουκρανοί συνεργάτες του «κατάφεραν, ουσιαστικά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στη Μαδρίτη, ύψους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ».

Οι κυβερνοπειρατές έθεταν υπό τον έλεγχό τους τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών και κατάφερναν να «αδειάζουν» λογαριασμούς εξ αποστάσεως. Στη συνέχεια, μετέτρεπαν αμέσως τα χρήματα σε ψηφιακό νόμισμα (τύπου bitcoin) για να διευκολύνουν το ξέπλυμά τους.

Στις έρευνες για την εξάρθρωση της συμμορίας, εκτός από την ισπανική αστυνομία, μετείχε επίσης το FBI αλλά και αστυνομικοί από τη Ρουμανία, τη Λευκορωσία και την Ταϊβάν. Τον συντονισμό είχε αναλάβει η Europol.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News