336
Ενας από τους αεροπειρατές με τον πιλότο του αεροσκάφους | .

Συνέλαβαν στη Μύκονο τον αεροπειρατή της πτήσης της TWA το 1985

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 14:19
Ενας από τους αεροπειρατές με τον πιλότο του αεροσκάφους
|.

Συνέλαβαν στη Μύκονο τον αεροπειρατή της πτήσης της TWA το 1985

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 14:19

Ενας Λιβανέζος που μετείχε στην αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα – Ρώμη της TWA το 1985 συνελήφθη στη Μύκονο έπειτα από 34 χρόνια κατά τα οποία ήταν καταζητούμενος. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας  οι δράστες είχαν σκοτώσει έναν δύτη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος είχε προσπαθήσει να τους αντισταθεί.

Πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών που εντοπίστηκε και συνελήφθη την Πέμπτη, αναφέρει το protothema.gr.

Ηταν καταζητούμενος για συμμετοχή στη Χεζμπολάχ, την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της TWA (στο οποίο επέβαινε και ο Ντέμης Ρούσσος) και την δολοφονία του αξιωματικού του αμερικανικού Ναυτικού το πτώμα του οποίου οι τρομοκράτες πέταξαν στην πίστα του αεροδρομίου της Βηρυτού.

Η σύλληψη έγινε στο λιμάνι της Μυκόνου μετά από εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιούν οι αστυνομικοί για περίεργους επισκέπτες στο νησί.

Ο άνδρας επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που είχε περάσει από τη Ρόδο και τη Σαντορίνη με τελευταίο σταθμό τη Μύκονο πριν επιστρέψει στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα διαβατήρια διαπιστώθηκε ότι ήταν στην κόκκινη λίστα της Interpol. Κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία, αλλά οι διεθνείς διωκτικές Αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε για αυτό και εντοπίστηκε.

Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην Εισαγγελία Εφετών Σύρου. Από εκεί διατάχθηκε η προφυλάκιση του στον Κορυδαλλό.

Τον Ιούνιο του 1985, κατά την πτήση της TWA από την Αθήνα στη Ρωμη οι Αρχές έλαβαν σήμα για αεροπειρατεία.

Οι δράστες, που είχαν σχέση με τη Χεζμπολάχ, κατηύθυναν αρχικά το αεροπλάνο στη Βηρυτό όπου άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα. Πέρασαν από την Αλγερία και έπειτα επιστρέψαν στο Λίβανο.

Εκεί ο δύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε και οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον διάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μερικές ημέρες στη Βηρυτό όπου μετά από διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.

Ο Λιβανέζος είχε συλληφθεί στη Φρανκφούρτη το 1987, αλλά λίγο πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ, συνεργοί του στη Βηρυτό απήγαγαν δύο Γερμανούς και κατάφεραν να τον ανταλλάξουν.