919
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συνέδριο ΝΔ: «Πανηγυρικός» Μητσοτάκη για την κυβερνητική αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 21:01
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συνέδριο ΝΔ: «Πανηγυρικός» Μητσοτάκη για την κυβερνητική αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 21:01

Την κυβερνητική αυτοδυναμία του κόμματός τους έπειτα από πολλά χρόνια γιορτάζουν οι σύνεδροι του εφετινού 13ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό το γνωρίζει πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο θριαμβευτής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. (Μάλιστα τα χειροκροτήματά τους και οι επευφημίες τους όταν ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή, του το υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο.)

Έτσι, με την εναρκτήρια ομιλία του στο κομματικό συνέδριο υπογράμμισε στους νεοδημοκράτες αυτή τη διάσταση και τη σημασία της λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον αυτοδύναμη στην κυβέρνηση, ενώ και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, το ψέμα και τη μιζέρια».

Είπε επί λέξει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει ότι θα ήταν το τελευταίο πριν από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, το ψέμα και τη μιζέρια».

Η ήττα της δημαγωγίας

Επιστρέφοντας στον εκλογικό θρίαμβο του περασμένου καλοκαιριού και αφού χαρακτήρισε «γουρλή» τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους νεοδημοκράτες γιατί «αυτή η μεγάλη νίκη ήρθε και στην καρδιά, όχι μόνο στην κάλπη». Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας «ήταν επικράτηση πάνω στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα «αφού ήταν στην κυβέρνηση».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: να έχει άγκυρα την παράδοσή της, πυξίδα της την πρόοδο, καύσιμα στο ταξίδι της την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: οι Ελληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!».

Το κυβερνητικό έργο

Αναφορικά με την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ’ την άλλη όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος, με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος». Προσδιόρισε την αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο ως εξής: «Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Ελληνα». Και ανέλυσε κατά τομέα το κυβερνητικό πρόγραμμα, με έμφαση στα ζητήματα της εκπαίδευσης, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της ανομίας. «Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας» είπε.

  • Από αυτήν την περίοδο του λόγου του δεν έλειψαν οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην πυγμή που επέδειξε η κυβέρνησή του επιβάλλοντας τον αντικαπνιστικό νόμο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τα φορολογικά, ασφαλιστικά, αναπτυξιακά και ενεργειακά θέματα. Και υποσχέθηκε στους συνέδρους ότι «δεν θα πλήξει τη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητισμός».
Το ιδεολογικό στίγμα

Σε ένα από τα βασικότερα θέματα της ομιλίας του, αναφερόμενος στο ιδεολογικό αποτύπωμα του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σύζευξη του πολιτικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης: «Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά, την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα, είναι που τροφοδοτεί τη διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα, ελάχιστοι ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Ολοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Ομως, «συστατικό του φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

  • Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα αποφασιστικής στήριξης των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η εξωτερική πολιτική

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου είπε τα ακόλουθα: «Μετά τις 9 Ιουλίου μιλάμε για νέα χώρα, με ειδικό βάρος πλέον στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Οχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης! Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα».

Και ειδικότερα για τα Ελληνοτουρκικά: «Πυξίδες μας παραμένουν το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό». Εστειλε και το μήνυμά του: «Οσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους ευρωπαίους συμμάχους μας».

Και για το Μεταναστευτικό: «Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα. Πρέπει να πω όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Για αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι θεσμοί ταλαιπωρήθηκαν από την κρίση, ότι το κράτος δεν είναι τέλειο, αλλά συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής». Ευχήθηκε πολλές νίκες ακόμη στη Νέα Δημοκρατία και ένα δημιουργικό συνέδριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...