280
Πλατιά χαμόγελα στη συνάντηση Δένδια - Σόιμπλε στο Βερολίνο | Τwitter

Συνάντηση Δένδια – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00
Πλατιά χαμόγελα στη συνάντηση Δένδια - Σόιμπλε στο Βερολίνο
|Τwitter

Συνάντηση Δένδια – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 21:00

Μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα, όπως το Mεταναστευτικό και το σχετιζόμενο με αυτό θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και το Brexit, συζήτησαν στη συνάντησή τους το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε θερμό και φιλικό κλίμα, λόγω και της προσωπικής γνωριμίας τους. Ο κ. Δένδιας έθεσε το Μεταναστευτικό ως κοινή πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε για τις Ελλάδα και Γερμανία, επικεντρώνοντας συγχρόνως και στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με το ζήτημα να αφορά άμεσα τη γερμανική Βουλή, καθώς πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει στη γερμανική κυβέρνηση την έγκρισή της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Οπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, καθώς είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των προαναφερθεισών χωρών, τονίζοντας ωστόσο εκ νέου ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και η αιρεσιμότητα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επιπλέον το Brexit και οι συνέπειές του, ενώ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί και πάλι ελκυστική για τους επενδυτές.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συναντηθεί και είχε συνομιλήσει με την ίδια ατζέντα και με τους επικεφαλής δύο εκ των κορυφαίων think tanks της Γερμανίας, της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής, με τους Ντανιέλα Σβάρτσερ και Φόλκερ Πέρτες αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...