429
Ενα παιχνίδι του φακού: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο βήμα ενώ η τηλεοπτική οθόνη μεταδίδει την εικόνα της | REUTERS/Yves Herman

Ούρσουλα για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής: «Να είμαστε υπερήφανοι για αυτόν»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 14:59
Ενα παιχνίδι του φακού: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο βήμα ενώ η τηλεοπτική οθόνη μεταδίδει την εικόνα της
|REUTERS/Yves Herman

Ούρσουλα για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής: «Να είμαστε υπερήφανοι για αυτόν»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 14:59

Το χαρτοφυλάκιο για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», για το οποίο όρισε υπεύθυνο ως αντιπρόεδρο τον Μαργαρίτη Σχοινά, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση, παραδέχεται η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αλλά αυτό είναι καλό, τονίζει, γιατί η συζήτηση πρέπει να γίνεται ανοιχτά.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στις εφημερίδες του δικτύου LENA (Leading European Newspaper Alliance), η νέα επικεφαλής της Κομισιόν υπερασπίζεται την απόφασή της που προκάλεσε τόσες συζητήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την ασαφή -αν όχι παρεξηγήσιμη- διατύπωση του τίτλου.

Κυρίως, όμως επιχειρεί να βάλει την όλη συζήτηση, την οποία όπως λέει καλωσορίζει, πάνω σε όρους που επιθυμεί η ίδια, χωρίς παράλληλα να δείχνει τη διάθεση να εγκαταλείψει τον επίμαχο τίτλο.

Πολλοί στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά είδαν μια ακροδεξιά ατζέντα που πλέον υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι σύμπτωση πως η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν έσπευσε χθες Κυριακή να καλωσορίσει τον τίτλο, μιλώντας για «ιδεολογική νίκη».

Ωστόσο, Φον ντερ Λάιεν τονίζει στο άρθρο της ότι δεν μπορεί να αφήσει να δίνουν άλλοι το νόημα που αυτοί θέλουν στη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παραδέχεται ότι η διατύπωση άνοιξε μια συζήτηση για το τι υπονοεί ο όρος, τονίζοντας πάντως ότι αυτό είναι καλό γιατί «μια τέτοια συζήτηση πρέπει να την κάνουμε ανοιχτά».

«Φυσικά αναγνωρίζω ότι οι λέξεις έχουν σημασία. Για κάποιους ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι φορτισμένη –πολιτικά φορτισμένη– έννοια. Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε άλλους να μας πάρουν τη γλώσσα: είναι και αυτή μέρος αυτού που είμαστε», γράφει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί ότι «έχουμε δει ξένες δυνάμεις να αναμειγνύονται στις εκλογές μας· έχουμε δει εγχώριους λαϊκιστές με φτηνά εθνικιστικά σλόγκαν να προσπαθούν να μας αποσταθεροποιήσουν από το εσωτερικό».

Και προσθέτει: «Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις δυνάμεις και καταλάβουν πειρατικά τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Γιατί θέλουν να δώσουν νόημα αντίθετο με αυτό που έχει».

Πρέπει να είμαστε «περήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», γράφει η επικεφαλής της Επιτροπής, «σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις του και πρέπει συνεχώς να τον διατηρούμε, να τον προστατεύουμε και να τον τρέφουμε».

» Για αυτόν τον λόγο ήταν και μια από τις έξι καθοδηγητικές αρχές για πολιτικές κατευθύνσεις μου, τις οποίες υποστήριξε τον Ιούλιο το Ευρωκοινοβούλιο».

Η Φον ντερ Λάιεν τονίζει ακόμη ότι «για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής απαιτήθηκε μεγάλο τίμημα και θυσίες. Δεν θα πρέπει να τον θεωρούμε δεδομένο. Η απόδειξη για αυτό είναι ότι ο τρόπος ζωής μας αμφισβητείται καθημερινά από αντιευρωπαίους στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...