442
Οι εγκαταστάσεις της Aramco φλέγονται λίγο μετά την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου | REUTERS

Aνάλυση: Πώς μια επίθεση με drones αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 17:39
Οι εγκαταστάσεις της Aramco φλέγονται λίγο μετά την επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου
|REUTERS

Aνάλυση: Πώς μια επίθεση με drones αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 17:39

Πολλά από τα ερωτήματα για την εντυπωσιακή σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιχείρηση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία παραμένουν αναπάντητα, παραδέχονται οι αναλυτές.

Αλλά συμφωνούν σε ένα σημείο: πρόκειται για μια επίθεση που ανατάραξε για τα καλά τις εύθραυστες ισορροπίες της Αραβικής Χερσονήσου.

Το πρώτο –και ίσως το βασικότερο- ερώτημα που ακόμη δεν έχει  απαντηθεί πλήρως είναι ποιος ευθύνεται.

Το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών καλά κρατεί με τις ΗΠΑ να επιρρίπτουν ευθέως την ευθύνη στο Ιράν και την Τεχεράνη να αρνείται κάθε ανάμειξη ενώ οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι λένε ότι το έκαναν οι ίδιοι.

Μεγάλος χαμένος είναι η Σαουδική Αραβία. Δεν είναι απλώς οι ζημιές σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις που είναι κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία – αυτές εξάλλου αποκαθίστανται εύκολα, πράγμα που λίγο ως πολύ έχει γίνει.

Είναι περισσότερο μια απόδειξη ότι η αεράμυνα της χώρας αποδείχτηκε «τρύπια» και ότι δέχτηκαν μια επίθεση με drone (πιθανόν εξοπλισμένα με πυραύλους, ακόμη παραμένει ασαφές) τόσο βαθιά στην επικράτειά τους και με τόση ακρίβεια.

Ασαφές είναι και από πού εξαπολύθηκε η επίθεση. Αν είναι από την Υεμένη θα είναι ελαφρώς καλύτερα για τη Σαουδική Αραβία, αν όμως η επίθεση έγινε από το Ιράκ (ή ακόμη και το Ιράν) η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Τέτοιου είδους επίθεση, με την ακρίβεια και τα κατάλληλα οπλικά συστήματα που απαιτεί, θέτει εκ νέου το ερώτημα σε ποιο βαθμό το Ιράν εμπλέκεται στη σύγκρουση των Χούτι με τη Σαουδική Αραβία.  Η μεταφορά τεχνολογίας και οπλικών συστημάτων (drones και πύραυλοι) φαίνεται δεδομένη, με όποια όμως μορφή και αν έχει γίνει συνιστά κλιμάκωση στην έμμεση σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Οι σχέσεις του Ιράν με τους Χούτι είναι γνωστές και τεκμηριωμένες και περιλαμβάνουν και μεταφορά την παραχώρηση drones τα οποία οι Χούτι μετασκεύασαν – πάντως όχι αρκετά για να κρύψουν την πραγματική τους προέλευση.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, η επίθεση εξέθεσε και την αποτυχία της πολιτικής της «μέγιστης πίεσης» από τις ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έσπευσε να κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν λίγες ώρες μετά την επίθεση, αλλά χωρίς να αποδείξει τα λεγόμενά του. Πληροφορίες που ήλθαν αργότερα στη δημοσιότητα υποδεικνύουν επίθεση που εξαπολύθηκε από βόρεια ή βορειοδυτικά, άρα το Ιράκ ή το Ιράν.

Κατά κάποιο τρόπο, καταλήγει το BBC, οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία, γιατί η διπλωματική ζημιά έχει γίνει. Τα αποτυπώματα του Ιράν είναι παντού πάνω από την επίθεση, τι θα πράξει όμως τώρα η Ουάσινγκτον ή μάλλον τι μπορεί να πράξει;

Ομολογουμένως όχι πολλά, με τον Τραμπ μάλλον απρόθυμο να εμπλέξει τη χώρα του σε νέες πολεμικές περιπέτειες και τον βασικό υπέρμαχο αυτών των περιπετειών, τον τέως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, εκτός πλαισίου λήψης αποφάσεων. Και αυτό το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται οι Ιρανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...