326
Δεξαμενές πετρελαίου του αγωγού EAPC στις μεσογειακές ακτές του Ασκελόν, στο Ισραήλ | REUTERS/Amir Cohen

Συμφωνία Ισραήλ με ΗΑΕ για τη μεταφορά πετρελαίου στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 21:00
Δεξαμενές πετρελαίου του αγωγού EAPC στις μεσογειακές ακτές του Ασκελόν, στο Ισραήλ
|REUTERS/Amir Cohen

Συμφωνία Ισραήλ με ΗΑΕ για τη μεταφορά πετρελαίου στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 21:00

Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Ισραήλ για να μεταφέρουν πετρέλαιο στη Μεσόγειο μέσω του ισραηλινού πετρελαιαγωγού Εϊλάτ-Ασκελόν (EAPC), αποτέλεσμα της πρόσφατης βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Το πετρέλαιο από τα ΗΑΕ και άλλες αγορές της Ανατολής, θα μεταφέρεται με τάνκερ στον σταθμό του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί στο μεσογειακό λιμάνι του Ασκελόν, μέσω του αγωγού μήκους  254 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους Times, η συμφωνία ανοίγει την πόρτα για μελλοντική διασύνδεση μέσω πετρελαιαγωγού από το Ισραήλ στον Κόλπο και τη Σαουδική Αραβία, αν το Ριάντ προχωρήσει στην εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο αγωγός διαχειρίζεται από ισραηλινή εταιρεία, αλλά οι μεταφορές και η αποθήκευση των φορτίων δεκάδων εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως, θα είναι κοινή επιχείρηση κρατικών εταιρειών του Ισραήλ και των Εμιράτων.

Οι πετρελαιαγωγοί από τη Μέση Ανατολή στις αγορές της Ευρώπης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αγωγός του Εϊλάτ-Ασκελόν κατασκευάστηκε κρυφά πριν 60 χρόνια για να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στο Ισραήλ, επί Σάχη, όταν τα δύο κράτη διατηρούσαν στενές σχέσεις.

Από την ιρανική επανάσταση και μετά, ο αγωγός χρησιμοποιείται για ενδο-ισραηλινές μεταφορές πετρελαίου. Επίσης, λέγεται ότι χρησιμοποιείται από εταιρείες που δεν θέλουν να φανεί ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ, αλλά και από το Αζερμπαϊτζάν για να στείλει πετρέλαιο στην Απω Ανατολή.

Τώρα όμως, μετά τις ιστορικές συμφωνίες ειρήνης του Ισραήλ με τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, και ενώ και η Σαουδική Αραβία στρέφει το βλέμμα προς την Ιερουσαλήμ, ο αγωγός μπορεί να διαδραματίσει νέο σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Χαμένη από αυτό αναμένεται να βγει η Αίγυπτος, καθώς ο δικός της αγωγός και η Διώρυγα του Σουέζ είναι οι κύριες οδοί για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο στη Μεσόγειο, προς το παρόν. Ομως, το Εϊλάτ και το Ασκελόν έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να υποδεχθούν τα μεγαθήρια σούπερ-τάνκερ, τα οποία δεν χωρούν να περάσουν από τη διώρυγα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...