821
| CreativeProtagon/Shutterstock

Darkside Hackers, οι σύγχρονοι Ρομπέν του Σκοτεινού Διαδικτύου

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 15:02

Darkside Hackers, οι σύγχρονοι Ρομπέν του Σκοτεινού Διαδικτύου

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 15:02

Ξεκίνησαν –ενδεχομένως ακολουθώντας το παράδειγμα του θρυλικού Ρομπέν των Δασών– να αποσπούν με δόλιους τρόπους χρήματα από τους έχοντες, όχι για να τα καρπωθούν όλα οι ίδιοι, αλλά για να προσφέρουν και ένα μέρος τους σε όλους όσοι συνδράμουν τους αδύναμους και τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους του πλανήτη. Ωστόσο, αυτοί οι σύγχρονοι απόγονοι του Ρομπέν των Δασών δεν επιχειρούν σε κάποιο δάσος της μεσαιωνικής Αγγλίας, αλλά στο Διαδίκτυο του 21ου αιώνα.

Μια νεοεμφανιζόμενη ομάδα κυβερνοεγκληματιών με το όνομα Darkside Hackers άρχισε να προσφέρει ένα τμήμα από τα πλούσια λάφυρά της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, εκπλήσσοντας, αλλά και μπερδεύοντας τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια. Μέλη της ομάδας ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκβιαστικά εκατομμύρια δολάρια από διάφορες εταιρείες. Συγχρόνως, όμως, δηλώνουν πως πλέον επιθυμούν όχι τόσο να πλουτίσουν, όσο να κάνουν «τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Μέσω ανάρτησής της στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, η συμμορία κοινοποίησε δύο αποδείξεις ύψους 10.000 δολαρίων εκάστη για δωρεές, σε bitcoin, σε δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις. Εκπρόσωπος, ωστόσο, μιας εκ των δύο οργανώσεων, της Children International, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κρατήσουν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια περίεργη και ανησυχητική κίνηση.

Στην ανάρτησή τους η οποία έγινε την 13η Οκτωβρίου οι χάκερ εξηγούν πως στόχος των επιθέσεών τους είναι μόνον κερδοφόρες επιχειρήσεις. Συνήθως καταφέρνουν να μπλοκάρουν τα πληροφοριακά συστήματά τους, ζητώντας στη συνέχεια λύτρα, ούτως ώστε να τα αποκαταστήσουν, αφότου, φυσικά, λάβουν τα χρήματα που ζητούν.

Μία από τις αποδείξεις 10.000 δολαρίων που κοινοποίησε η συμμορία στο Σκοτεινό Διαδίκτυο

«Νομίζουμε πως είναι δίκαιο κάποια από τα χρήματα που πλήρωσαν οι εταιρείες θα διατεθούν για φιλανθρωπίες. Ανεξάρτητα από το πόσο επιβλαβής πιστεύετε ότι είναι η δουλειά μας, εμείς χαιρόμαστε να γνωρίζουμε πως συμβάλαμε στο να αλλάξει η ζωή κάποιου. Σήμερα αποστείλαμε τις πρώτες δωρεές», έγραψαν στην ανάρτησή τους οι σύγχρονοι Ρομπέν του Σκοτεινού Διαδικτύου.

«Εάν η δωρεά σχετίζεται με κάποιον χάκερ, δεν προτιθέμεθα να την κρατήσουμε», δήλωσε ξεκάθαρα εκπρόσωπος της Children International, μιας οργάνωσης που στηρίζει ανήμπορα παιδιά, καθώς επίσης και τις οικογένειες και τις κοινότητές τους στην Ινδία, στις Φιλιππίνες, στη Ζάμπια, στην Κεντρική και στη Λατινική Αμερική, αλλά και στις ΗΠΑ.

Η δεύτερη δωρεοδόχος φιλανθρωπική οργάνωση ονόματι Water Project δραστηριοποιείται με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόσιμο και καθαρό νερό όλοι οι πολίτες των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής. Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν θα δεχτεί τελικά τη δωρεά, καθώς εκπρόσωπος της εταιρείας δεν έχει προβεί ακόμα σε σχετικές δηλώσεις.

Μιλώντας στο BBC o Μπρετ Κάλοου, αναλυτής κινδύνων στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Emsisoft, παραδέχτηκε πως «το τι επιδιώκουν να επιτύχουν πραγματοποιώντας αυτές τις δωρεές οι εγκληματίες είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο. Ενδέχεται να μετριάζουν τις ενοχές τους έτσι ή μπορεί τα κίνητρά τους να είναι εγωιστικά, να επιθυμούν, δηλαδή, να εμφανίζονται ως χαρακτήρες που μοιάζουν στον Ρομπέν των Δασών, όχι ως ασυνείδητοι εκβιαστές. Ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, πρόκειται σίγουρα για μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη κίνηση και, από όσα γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα χάκερ δώρισε μέρος των κερδών της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις».

Εξήντα επτά φιλανθρωπικά ιδρύματα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα The Giving Block για να δέχονται κρυπτονομίσματα

Πονοκέφαλο στις κατά τόπους υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερ μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις δωρεές τους. Στην προκειμένη περίπτωση τις έκαναν μέσω του The Giving Block, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που εδρεύει στις ΗΠΑ και ειδικεύεται στην επιτέλεση δωρεών σε κρυπτονομίσματα, με περισσότερες από 65 ΜΚΟ από όλον τον κόσμο να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από μία διετία με σκοπό να προσφέρει στους «εκατομμυριούχους των κρυπτονομισμάτων» τη δυνατότητα να επωφελούνται φορολογικά μέσω της δωρεάς Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων απευθείας σε ΜΚΟ. Εκπρόσωπος του The Giving Block ανέφερε στο BBC ότι η εταιρεία του δεν γνώριζε πως τις συγκεκριμένες δωρεές τις έκαναν κυβερνοεγκληματίες.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε εάν αυτά τα χρήματα εκλάπησαν. Εάν αποδειχθεί πως αυτές οι δωρεές πραγματοποιήθηκαν με κλεμμένα χρήματα, θα κινήσουμε φυσικά τις διαδικασίες για την επιστροφή τους στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους», σημείωσε, υποστηρίζοντας επίσης ότι «το γεγονός πως χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα, καθιστά ευκολότερες, όχι πιο δύσκολες, τις προσπάθειές σύλληψής τους». Η εταιρεία, ωστόσο, δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιεί για την εξακρίβωση της ταυτότητας των δωρητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Οι περισσότερες υπηρεσίες αγοραπωλησίας ψηφιακών νομισμάτων απαιτούν από τους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους, αλλά στην περίπτωση των δωρεών που πραγματοποίησαν οι Darkside Hackers παραμένει άγνωστο εάν έγινε αυτό.

Οι ειδικοί θεωρούν επίσης πως η εν λόγω υπόθεση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα, αλλά και τους κινδύνους των ανώνυμων δωρεών. «Εάν πηγαίνατε σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα φορώντας μια μάσκα και δωρίζατε 10.000 δολάρια σε μετρητά και στη συνέχεια ζητούσατε μια απόδειξη για τη μείωση φόρου, κατά πάσα πιθανότητα θα σας έκαναν κάποιες ερωτήσεις. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά», σημείωσε από την πλευρά του ο Φίλιπ Γκράντγουελ της Chainanalysis, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώνυμες δωρεές στο Διαδίκτυο από εν δυνάμει εγκληματικά στοιχεία εντείνουν τον κίνδυνο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...