384
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, επανέλαβαν η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας | ΙΝΤΙΜΕnews

Σχολεία: Σε δύο κύματα η επιστροφή στα θρανία;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 11:30
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, επανέλαβαν η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σχολεία: Σε δύο κύματα η επιστροφή στα θρανία;

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2020, 11:30

Στην τελική ευθεία μπαίνει η απόφαση για το άνοιγμα (ή μη) των σχολείων, με την καθοριστική συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων να πραγματοποιείται στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Οπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Στόχος, τόνισε σε δηλώσεις της την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, ενώ και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ότι η προσπάθεια είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Κληθείσα να απαντήσει αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα με νηπιαγωγεία και Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η υφυπουργός ανέφερε ότι αν το επέτρεπε η Επιτροπή, «θα θέλαμε και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία».

Η κυρία Ζαχαράκη επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», ανέφερε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, φέρεται να προκρίνεται η λύση των δύο κυμάτων: να ανοίξουν δηλαδή, πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και να ακολουθήσουν, σε δεύτερο χρόνο, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Με τη λύση αυτή εμφανίστηκε να συμφωνεί και ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κανείς σήμερα δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ημερομηνία που τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό», δήλωσε ο κ. Σύψας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, επεσήμανε ότι «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου».

Πιο απαισιόδοξος, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8 του μηνός.

Σε εκείνο το σημείο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα των Δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...