181
|

Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι το βραβείο Pritzker 2019

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 23:32

Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι το βραβείο Pritzker 2019

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 23:32

Ο Ιάπωνας Αράτα Ισοζάκι είναι ο φετινός νικητής του βαρυσήμαντου βραβείου Pritzker για την Αρχιτεκτονική του 2019.

Ο Ισοζάκι, ο οποίος έχει μια μακρά πορεία στην αρχιτεκτονική από τη δεκαετία του 1960, θεωρείται ένας οραματιστής του κλάδου του, με χαρακτηριστικό των έργων του την τολμηρή φουτουριστική προσέγγιση.

Με πάνω από 100 ολοκληρωμένα έργα, ο 87χρονος αρχιτέκτονας είναι επίσης απίστευτα παραγωγικός και επιδραστικός μεταξύ των συγχρόνων του.

Ο Iσοζάκι είναι ο 49ος αρχιτέκτονας και ο όγδοος Ιάπωνας που θα λάβει την τιμή.

Η κριτική επιτροπή που φέτος επέλεξε να τιμήσει το έργο του, λέει για τον ιάπωνα μετρ του φουτουρισμού πως «στην αναζήτηση για δημιουργία σημαντικής αρχιτεκτονικής, δημιούργησε κτίρια εξαιρετικής ποιότητας που μέχρι σήμερα αψηφούν τις κατηγοριοποιήσεις, αντικατοπτρίζουν τη συνεχή εξέλιξή του και είναι πάντα φρέσκα στην προσέγγισή τους».

«Έχω πάντα την αίσθηση ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω από το πλαίσιο ή την αισθητική συνείδηση με την οποία είμαι επιβαρυμένος», λέει ο νικητής.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Pritzker 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Chateau de Versailles της Γαλλίας τον Μάιο και θα συνοδεύεται από μια δημόσια διάλεξη του Iσοζάκι στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...