409
Νοσηλεύτρια σε πόλη της Βρετανίας ετοιμάζεται να χορηγήσει δόση του εμβολίου της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Andrew Couldridge

Στο 97% η μείωση θνησιμότητας με τις δύο δόσεις της Pfizer, στο 80% με την πρώτη της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 17:09
Νοσηλεύτρια σε πόλη της Βρετανίας ετοιμάζεται να χορηγήσει δόση του εμβολίου της AstraZeneca (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Andrew Couldridge

Στο 97% η μείωση θνησιμότητας με τις δύο δόσεις της Pfizer, στο 80% με την πρώτη της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 17:09

Ακόμη και με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstaZeneca μειώνεται κατά 80% ο κίνδυνος να χάσει κάποιος τη ζωή του από λοίμωξη Covid-19, ενώ με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 97%.

Αυτά είναι τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν από την εκστρατεία εμβολιασμού της Βρετανίας και ανακοινωθήκαν από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανέφερε ότι πρόκειται για «νέα που αλλάζουν τη ζωή για τους πολίτες όλης της χώρας», ενώ παράλληλα κάλεσε όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο, να το πράξουν άμεσα.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μελέτη αυτή είναι σημαντική, διότι είναι η πρώτη φορά που υπολογίζεται στη Βρετανία η μείωση του κινδύνου θανάτου με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε πραγματικό πληθυσμό και όχι απλώς από τις κλινικές μελέτες, όπως γράφει το Science Focus του BBC.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα από άτομα που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό (θετικό PCR τεστ) και είχαν συμπτώματα για το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, όπως επίσης και τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους σε 28 ημέρες από την πρώτη διάγνωση της Covid κατά το ίδιο διάστημα.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τα περιστατικά με λοίμωξη Covid που είχαν κάνει μία δόση, είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca, είχαν παρόμοια επίπεδα προστασίας αναφορικά με τη θνησιμότητα, τα οποία ήταν 44% και 55% αντίστοιχα, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οταν όμως οι ειδικοί έλαβαν υπόψη την προστασία που παρείχε η πρώτη δόση σε κάποιον, ώστε να μην κολλήσει κορονοϊό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό ισοδυναμεί με περίπου 80% προστασία από θάνατο στα άτομα που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι η προστασία από τον κίνδυνο θανάτου με το εμβόλιο της Pfizer είναι ακόμη υψηλότερη και φτάνει περίπου στο 69% για άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση, τουλάχιστον επτά ημέρες πριν διαγνωστούν θετικά στον κορονοϊό.

Συνδυάζοντας αυτό το δεδομένο με την εκτιμώμενη προστασία που παρέχει το εμβόλιο, ώστε να μην κολλήσει κάποιος κορονοϊό, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προστασία από θάνατο με το εμβόλιο της Pfizer φτάνει στο 97%.

Παράλληλα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος νοσηλείας για άτομα με λοίμωξη Covid άνω των 80 ετών είναι μειωμένος κατά 93% για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με Pfizer, δηλαδή 14 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...